HOTĂRÂRE
cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară
a partidelor politice pentru semestrul doi al anului 2024
În conformitate cu art. 26 alin. (1) lit. c) și d) din Codul electoral nr. 325/2022, în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, Comisia Electorală Centrală colectează și sistematizează rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice, rapoartele privind auditul partidelor politice, rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali sau participanții la referendum și rapoartele privind finanțarea grupurilor de inițiativă, analizează și verifică informația din rapoartele prezentate în condițiile Codului electoral și ale Legii nr. 294/2007 privind partidele politice, adoptă hotărâri executorii privind rezultatele verificării.
Potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice (în continuare – Legea nr. 294/2007) și pct. 85, 89 din Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1102/2023 (în continuare – regulament), partidul politic prezintă Comisiei Electorale Centrale rapoarte privind gestiunea financiară în format electronic, prin intermediul SSI „Control Financiar”, semestrial, până la 15 iulie și 15 ianuarie și, anual, până la 31 martie.
Conform informației publicate pe site-ul oficial al Agenției Servicii Publice (www.asp.gov.md), la situația din 15 ianuarie 2024 în Registrul de stat al persoanelor juridice erau înregistrate 65 de partide politice, inclusiv Partidul Politic Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI”, înregistrat la 29 noiembrie 2024.
Pe 22 iulie 2024, prin decizia registratorului în domeniul înregistrării de stat, s-au înregistrat modificări în datele înscrise în Registrul de stat al presoarelor juridice, cu privire la schimbarea denumirii Partidului Popular Socialist din Moldova în Partidul Politic Partidul Creștin Agrar.
Astfel, în condițiile prevederilor legale amintite, obligația de a prezenta raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 o aveau 65 partide politice înregistrate în Registrul de stat al persoanelor juridice (a se vedea anexa nr. 1).
În ziua de 3 ianuarie 2025, Comisia a notificat prin poșta electronică partidele politice despre necesitatea de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 până la data de 15 ianuarie 2025, prin intermediul SSI „Control Financiar”.
Întrucât 22 partide politice la data de 14 ianuarie 2025 nu prezentaseră încă raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 prin SSI „Control Financiar”, prin adresa nr. CEC-8/6953 din aceeași dată, Comisia a notificat repetat aceste partide despre obligația de a depune rapoartele până la data de 15 ianuarie 2025, ora 23:59.
La data de 15 ianuarie 2025, au prezentat rapoartele pentru semestrul doi prin intermediul SSI „Control Financiar” 43 partide politice (a se vedea anexa nr. 2), iar Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic „ŞANSĂ”, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” au depus respectivele rapoarte pe suport de hârtie, ceea ce este contrar art. 29 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 și pct. 85-89 din regulament.
Comisia menționează că Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” în data prezentării raportului pe suport de hârtie, prin scrisoarea înregistrată la Comisie sub nr. CEC-7/1948 din 15 ianuarie 2025, a anunțat probleme tehnice la încărcarea raportului în SSI „Control Financiar”, solicitând suportul Comisiei în soluționarea acestora.
De asemenea, având cunoștință despre existența situațiilor izolate în legătură cu imposibilitatea de a semna rapoartele în SSI „Control Financiar” începând cu data de 15 ianuarie 2025, Comisia Electorală Centrală, prin adresa nr. CEC-8/6971 din 17 ianuarie 2025, a comunicat partidelor politice, care la acea dată nu aveau prezentate electronic rapoartele, că termenul de depunere a acestora este prelungit până la 20 ianuarie 2025. În cazul în care vor fi întâmpinate aceleași dificultăți și după această dată, partidelor respective le va fi acordat un termen suplimentar de 5 zile, dar cu condiția notificării Comisiei despre problemă și solicitării termenului necesar pentru a depune raportul.
În intervalul dintre 15 și 20 ianuarie 2025, au prezentat raportul financiar prin intermediul SSI „Control Financiar” 9 partide politice (a se vedea anexa nr. 3).
Au solicitat termen suplimentar de a prezenta raportul după data de 20 ianuarie 2025, invocând imposibilitatea semnării acestuia, dar și alte deficiențe în funcționarea SSI „Control Financiar”, următoarele 4 partide politice: Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (cu adresa nr. CEC-7/1993 din 20.01.2025), Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății” (cu adresa nr. CEC-7/1991 din 20.01.2025), Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii (cu adresa nr. CEC-7/1992 din 20.01.2025) și Partidul Politic Mișcarea Reformei Sociale (cu adresa nr. CEC-7/1984 din 20.01.2025).
Ținând cont de aceste solicitări motivate, Comisia a prelungit pentru respectivele partide termenul de prezentare a rapoartelor pentru semestrul doi al anului 2024 până la data de 27 ianuarie 2025 și despre acest lucru ele au fost înștiințate la adresele lor de e-mail.
Astfel, sub aspectul termenului și modalității de prezentare a rapoartelor financiare pentru semestrul doi al anului 2024, Comisia constată următoarele.
-
La termen, adică până la data de 20 ianuarie 2025, au prezentat raportul financiar în format electronic prin intermediul SSI „Control Financiar” 52 partide politice (a se vedea anexa nr. 4).
-
Până la data de 27 ianuarie 2025, adică în termenul acordat de Comisie la solicitarea acestora, au prezentat raportul financiar în format electronic prin intermediul SSI „Control Financiar” 2 partide politice: Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Partidul Politic Mișcarea Reformei Sociale.
-
Au prezentat raportul financiar la termen, dar cu încălcarea modalității de raportare, fiind depus doar pe suport de hârtie și fără semnătura trezorierului, 3 partide politice: Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic „ŞANSĂ” și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei.
De menționat că, în cazul Partidului Socialist din Moldova, raportul este semnat de președintele partidului și trezorierul Dorojco Olga, care de fapt nu este confirmată în această calitate. Anterior, dânsa a fost confirmată de Comisie prin hotărârea nr. 998 din 28 martie 2023 în calitate de trezorier al partidului pentru o perioadă determinată cu scopul de a asigura prezentarea raportului privind gestiunea financiară a partidului politic pentru anul 2022. În plus, raportul pentru semestrul doi al anului 2024 este incomplet, lipsind anexele și registrele obligatorii.
În ceea ce privește raportul prezentat de Partidul Politic „ȘANSĂ”, acesta a fost semnat doar de către președintele partidului atât în calitate de președinte, cât și de trezorier. Anterior, prin hotărârea nr. 3245 din 4 decembrie 2024, Comisia la cererea partidului a revocat hotărârea nr. 2127/2024 prin care a fost confirmată în funcția de trezorier doamna Caprari Tatiana, cu condiția că toate rapoartele privind gestiunea financiară a partidului, până la data de 22 noiembrie 2024 (ziua demisiei trezorierului), să fie prezentate Comisiei potrivit prevederilor legale sub semnătura inclusiv a trezorierului confirmat prin hotărârea nr. 2127/2024. După această dată, răspunderea asupra gestiunii financiare a partidului politic o va purta conducătorul acestuia, dar numai pentru perioada până când partidul va desemna și prezenta Comisiei o altă persoană responsabilă de finanțe (trezorier). Totodată, conducătorul va fi obligat să prezinte Comisiei în termen toate rapoartele privind gestiunea financiară contrasemnate și de trezorier.
Cu referire la raportul prezentat de Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, acesta, la fel, este semnat de președinte, atât în calitate de președinte, cât și de trezorier, întrucât partidul nu are confirmată o persoană responsabilă de finanțele sale.
Comisia reține, în acest context, că, potrivit art. 25 alin. (3) din Legea nr. 294/2007, coroborat cu art. 55 alin. (3) din Codul electoral, partidele politice organizează și țin evidența contabilă în conformitate cu Legea contabilității și raportării financiare nr. 287/2017, cu standardele naționale de contabilitate și cu ordinele ministrului finanțelor. Persoana responsabilă de finanțele partidului (trezorierul) este confirmată prin hotărâre a Comisiei Electorale Centrale cu condiția prezentării de către partidul politic a actelor ce atestă că persoana desemnată în această calitate are studii în domeniile economice sau contabile specializate și nu deține funcții de demnitate publică. Totodată, conform art. 29 alin. (7) din Legea nr. 294/2007, raportul privind gestiunea financiară se semnează de către trezorierul și conducătorul partidului politic/persoana care asigură interimatul, fapt confirmat de Agenția Servicii Publice. Ambii poartă răspundere pentru corectitudinea, autenticitatea și actualitatea datelor și a informațiilor prezentate, precum și pentru neprezentarea acestora.
-
Cu depășirea termenului de raportare, adică după data de 20 ianuarie 2025, au prezentat raportul financiar prin intermediul SSI „Control Financiar” Partidul Politic „MOLDOVA MARE” și Partidul Politic Partidul „FENIX MOLDOVA”, iar Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății” după data de 27 ianuarie 2025, termen acordat suplimentar acestuia de către Comisia Electorală Centrală.
5. Până la data adoptării prezentei hotărâri, nu au depus raportul financiar prin intermediul SSI „Control Financiar”, sau raportul a fost prezentat doar pe suport de hârtie, modalitate contrară dispoziției legale, 8 partide politice și anume:
1) Partidul Socialist din Moldova;
2) Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
3) PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
4) Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”;
5) Partidul Conservator;
6) Partidul Regiunilor din Moldova;
7) Partidul Politic „ŞANSĂ”;
8) Partidul Politic ”Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”.
Comisia reține că neprezentarea sau prezentarea tardivă a raportului privind gestiunea financiară constituie încălcare a prevederilor privind gestiunea financiară a partidelor politice conform art. 312 alin. (1) lit. b) și alin. (2) din Legea nr. 294/2007, care se sancționează potrivit Codului contravențional.
În conformitate cu art. 481 alin. (1) din Codul contravențional, prezentarea tardivă sau neprezentarea de către partidele politice a rapoartelor privind gestiunea financiară se sancționează cu avertisment sau cu amendă de la 120 la 400 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere şi/sau persoanei juridice. Astfel, agenții constatatori din cadrul Comisiei au pornit 11 procese contravenționale în legătură cu neprezentarea în termenul și formatul stabilite sau prezentarea tardivă a rapoartelor privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 (a se vedea anexa nr. 5).
6. În subsidiar, Comisia menționează că, prin hotărârea nr. 2647/2024 „Cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2024”, a fost sesizat Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în condițiile art. 21 alin. (2) și (3) din Legea nr. 294/2007, în vederea limitării activității următoarelor partide politice: Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Social Democrat, PARTIDUL POLITIC NOUA OPŢIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator, Partidul Regiunilor din Moldova și Partidul Politic Mișcarea Reformei Sociale, care nu aveau depuse prin intermediul SSI „Control Financiar” la data emiterii hotărârii menționate rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024, precum și pentru anul 2023, adică pentru două perioade consecutive.
Prin hotărârile instanțelor de judecată a fost limitată activitatea a 6 partide politice, după cum urmează:
-
prin hotărârea Colegiului Civil al Judecătoriei Bălți, sediul Central, din 5 septembrie 2024, activitatea Partidului Regiunilor din Moldova a fost limitată pentru o perioadă de 3 luni;
-
prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Central, din 24 septembrie 2024, activitatea PARTIDULUI POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ a fost limitată pentru o perioadă de 3 luni. Partidul la data de 2 octombrie 2024 a declarat apel împotriva hotărârii, acțiunea fiind pendinte la Curtea de Apel Centru;
-
prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Central, din 31 octombrie 2024, activitatea Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii a fost limitată pentru o perioadă de 3 luni;
-
prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Central, din 15 noiembrie 2024, activitatea Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова” a fost limitată pentru o perioadă de 6 luni;
-
prin hotărârea Judecătoriei Strășeni, sediul Central, din 5 decembrie 2024, activitatea Partidului Politic Mișcarea Reformei Sociale a fost limitată pentru o perioadă de 3 luni;
-
prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Central, din 13 decembrie 2024, activitatea Partidului Conservator a fost limitată pentru o perioadă de 6 luni.
În contextul celor expuse cu referire la Partidul Regiunilor din Moldova, PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul Conservator, Comisia Electorală Centrală constată acțiuni similare de nedepunere a rapoartelor financiare, în cazul de față pentru semestrul doi al anului 2024, pentru care anterior a fost limitată activitatea acestora.
Comisia reține că, potrivit art. 21 alin. (7) din Legea nr. 294/2007, dacă, în perioada limitării activității partidului politic, acțiunile pentru care a fost limitată activitatea partidului se vor repeta sau dacă, pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activității partidului, acesta comite încălcări similare, Ministerul Justiției va cere judecătoriei să dizolve partidul respectiv.
La fel, conform art. 22 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 294/2007, în situația în care, pe parcursul unui an, care începe să curgă din data când a devenit definitivă hotărârea Curții de Apel Chișinău cu privire la limitarea activității uni partid politic, acesta a comis acțiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitată, Ministerul Justiției va înainta judecătoriei o acțiune prin care va cere dizolvarea partidului politic.
Deci, constatând încălcări, care atrag după sine dizolvarea partidului politic, Comisia va sesiza Ministerul Justiției în vederea dizolvării în condițiile legii a Partidului Regiunilor din Moldova, PARTIDULUI POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidului Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” și Partidului Conservator. În cazul PARTIDULUI POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Comisia constată imposibilitatea de a se adresa la această etapă instanței de judecată pentru dizolvarea acestuia, pe motivul lipsei unei hotărâri definitive a Curții de Apel Centru.
7. De asemenea, Comisia reține că, prin hotărârea nr. 2647/2024 „Cu privire la prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2024”, au fost obligate de a depune în format electronic, prin intermediul SSI „Control Financiar”, raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024, până la data de 31 iulie 2024, următoarele partide politice: Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei. Deși în privința partidelor menționate au fost pornite procese contravenționale, fiind întocmite procese-verbale și luate decizii de sancționare, până la data adoptării prezentei hotărâri acestea nu s-au conformat cerințelor legale și nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024, prin intermediul SSI „Control Financiar”.
8. Având în vedere neprezentarea de către Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei a rapoartelor privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024 și pentru semestrul doi al anului 2024, adică pentru două perioade consecutive, Comisia reține art. 21 alin. (11) din Legea nr. 294/2007 și pct. 145 alin. (1) lit. b) din regulament, conform cărora activitatea partidului politic poate fi limitată dacă partidul nu a depus raportul privind gestiunea financiară sau nu a prezentat informațiile necesare pentru efectuarea supravegherii şi a controlului finanțării partidului politic, în termenul și formatul stabilite de Comisia Electorală Centrală.
De observat că, în conformitate cu art. 21 alin. (2) din Legea nr. 294/2007, „În cazul constatării acțiunilor menționate la alin. (1) și (11), Ministerul Justiției, din oficiu sau la sesizare, prin cerere scrisă, va solicita organului de conducere al partidului politic respectiv ca, în termen de cel mult o lună, să întreprindă măsuri pentru încetarea acestor acțiuni și despre rezultate să informeze ministerul”. Potrivit alin. (3) al aceluiași articol, „Dacă organul de conducere al partidului politic nu a îndeplinit cerința Ministerului Justiției, activitatea partidului politic va fi limitată pe un termen de până la 6 luni prin hotărârea definitivă a judecătoriei, la cererea Ministerului Justiției, care se depune în decurs de 5 zile după expirarea termenului stabilit conform prevederilor alin. (2)”.
9. Cu referire la Partidul Politic „ŞANSĂ”, care la fel a depus contrar prevederilor legale raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 pe suport de hârtie, prin hotărârea Judecătoriei Bălți, sediul Central din 16 august 2024 (dosarul nr. 2c-120/2024), a fost dispusă limitarea activității acestuia pentru un termen de 3 luni, hotărâre menținută prin Decizia Curții de Apel Bălți din 11 septembrie 2024.
Totodată, constatând acțiuni repetate ale acestuia pe parcursul unui an calendaristic de neprezentare către organul de control a actelor solicitate atât în perioada limitării activității partidului, cât și după această perioadă, precum și pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activității sale pentru acțiuni similare, conducându-se de prevederile art. 21 alin. (7) și (11) din Legea nr. 294/2007, prin adresa nr. CEC-8/7069 din 6 februarie 2025, Comisia a solicitat Ministerului Justiției să se adreseze către instanța de judecată în vederea adoptării hotărârii de dizolvare a Partidului Politic „ȘANSĂ”.
Constatările Comisiei din prezenta hotărâre în privința Partidului Politic „ŞANSĂ” urmează a fi comunicate Ministerului Justiției, pentru a fi anexate la probatoriul existent.
În temeiul art. 26 alin. (1) lit. c), 32 din Codul electoral nr. 325/2022, art. 21 alin.(11), (2), (7), art. 22 alin. (2), lit. b), 29, 30 alin. (1) și 312 din Legea nr. 294/2007, art. 481 alin. (1) din Codul contravențional nr. 218/2008, art. 10, 164 și 165 din Codul administrativ nr.116/2018 și în conformitate cu Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1102/2022, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
1. Se constată depunerea la termen, adică până la data de 20 ianuarie 2025, a rapoartelor financiare pentru semestrul doi al anului 2024 prin intermediul SSI „Control Financiar” de către partidele politice menționate în anexa nr. 4 și până la data de 27 ianuarie 2025, termen acordat de Comisia Electorală Centrală la solicitarea acestora, de către partidele politice menționate în pct. 2 din partea descriptivă a prezentei hotărâri.
2. Se atenționează partidele politice enumerate în pct. 4 și 5 din partea descriptivă a prezentei hotărâri asupra obligației de a respecta art. 29 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice și pct. 89 din Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1102/2023, în partea ce ține de depunerea raportului privind gestiunea financiară în termenul și formatul stabilite.
3. Se atenționează partidele politice enumerate în pct. 5 din partea descriptivă a prezentei hotărâri asupra obligației de a depune în format electronic, prin intermediul SSI „Control Financiar”, raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 până la data de 20 februarie 2025.
4. Se sesizează Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în condițiile art. 21 alin. (7) și art. 22 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, în vederea dizolvării următoarelor partide politice:
1) Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
2) Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”;
3) Partidul Conservator;
4) Partidul Regiunilor din Moldova.
5. Se sesizează Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în condițiile art. 21 alin. (2) și (3) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice sau, după caz, acțiuni în vederea limitării activității următoarelor partide politice pentru o perioadă de 6 luni:
1) Partidul Socialist din Moldova;
2) Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei.
6. Prezenta hotărâre se remite, spre informare și executare, partidelor politice.
7. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei și poate fi contestată în decurs de 30 de zile de la comunicare prin depunerea cererii prealabile la Comisia Electorală Centrală (adresă: Republica Moldova, MD-2012, mun. Chișinău, str. Vasile Alecsandri, nr. 119, e-mail: info@cec.md).
Președinta
Comisiei Electorale Centrale Angelica CARAMAN
Chişinău, 14 februarie 2025
Nr. 3373