Nr. 2537 - cu privire la stabilirea datei de 2 iunie 2024 pentru desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi în unele localități

  • 21.05.2024
  • 346
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la stabilirea datei de 2 iunie 2024 pentru desfășurarea

celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi în unele localități

 

Conform datelor procesate din procesele-verbale ale consiliilor electorale de circumscripție privind rezultatele votării în cadrul alegerilor locale noi și parțiale din 19 mai 2024, niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare în următoarele circumscripții electorale:

- comunală Tîrnova, raionul Dondușeni;

- orășenească Bucovăț, raionul Strășeni.

Respectiv, potrivit art. 173 alin. (2) din Codul electoral, în cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

În temeiul art. 27 lit. t), 32 şi 173 alin. (2) și (3) din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1150/2023 cu privire la aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale noi și parțiale din 19 mai 2024, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ş t e:

 

1. Se stabilește pentru data de 2 iunie 2024 turul doi al alegerilor locale noi în circumscripțiile electorale: comunală Tîrnova, raionul Dondușeni, orășenească Bucovăț, raionul Strășeni.

2. Înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin.

3. Plafonul maxim al mijloacelor financiare ce pot fi transferate sau utilizate în campania electorală aferentă turului doi al alegerilor locale noi în circumscripțiile electorale indicate la pct. 1 nu va depăși plafonul stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2380/2024 în care se includ cheltuielile deja raportate pentru turul întâi.

4. Buletinele de vot pentru alegerea primarilor se vor tipări conform modelelor aprobate prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4276/2015 „Cu privire la aprobarea modelelor buletinelor de vot pentru alegerile locale noi”, cu modificările ulterioare.

5. Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur.

6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                           Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 21 mai 2024

Nr. 2537