Nr. 2905 - pentru modificarea Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4401 din 23 decembrie 2015

  • 15.11.2019
  • 2064
  • 0

 

HOTĂRÂRE

pentru modificarea Regulamentului privind finanțarea activității

partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale

nr. 4401 din 23 decembrie 2015

 

În temeiul art. 18 alin. (2), art. 22 alin. (1) lit. c) și alin. (2) din Codul electoral nr. 1381/1997, art. 62 din Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative și art. IV din Legea nr. 113/2019 pentru modificarea unor acte legislative, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

1. Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4401 din 23 decembrie 2015 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 32-37, art. 249), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

            1) la punctul 13, textul „0,3” se substituie prin textul „0,1”;

            2) punctul 26 va avea următorul cuprins:

            „26. Donațiile făcute de o persoană fizică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu pot depăși suma de 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv. În cazul cetățenilor Republicii Moldova cu venituri obținute  în afara țării, suma donațiilor nu poate depăși 3 salarii medii pe economie pe anul respectiv, iar în cazul cetățenilor Republicii Moldova cu statut de persoane cu funcție de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice în sensul Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, suma donațiilor nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora, totodată, nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.”;

            3) se completează cu punctul 262, cu următorul cuprins:

            „262. Donațiile făcute de o persoană juridică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu pot depăși suma de 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.”;      

            4) la punctul 28, textul „suma limită menționată” se substituie prin textul „sumele limită menționate”;

            5) la punctul 33, după textul „pct. 26” se introduce textul „și pct. 262”;

            6) punctul 40:

            textul „mai mult de 0,2%” se substituie prin textul „0,1%”;

            la literele a) și b), cifrele „40” se substituie prin cifrele „30”;

            literele c) – e) vor avea următorul cuprins:

            „c) 15% - partidelor politice proporțional cu performanțele obținute la alegerile prezidențiale;

            d) 7,5% - partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

            e) 7,5% -  partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale;”;

            se completează cu literele f) și g), cu următorul cuprins:

             „f) 5% - partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

            g) 5% - partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.”;

            7) la punctul 41, cuvintele „și b)” și „stabilit pentru fiecare scrutin electoral” se exclud;

            8) la punctul 42, cuvântul „stabili” se substituie prin cuvântul „determina”, iar cuvântul „suma” se substituie prin cuvântul „numărul”;

            9) la punctul 43, textul „pe circumscripția naționale și pe circumscripțiile uninominale” se exclude;

            10) punctele 44 și 45 vor avea următorul cuprins:

            „44. Drept bază de calcul pentru stabilirea cuantumului subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. b) va servi suma subvențiilor pentru fiecare vot valabil exprimat pentru alegerea consilierilor raionali și municipali acordate partidelor politice și blocurilor electorale care au participat la alegerile respective, pentru alegerea consilierilor orășenești, comunali și sătești acordate partidelor politice și blocurilor electorale care au participat la alegerile respective, pentru alegerea primarilor în turul I de scrutin acordate candidaților desemnați de partidele politice și blocurile electorale. Voturile valabil exprimate pentru candidații independenți nu vor fi luate în calcul la calcularea cuantumului subvențiilor.

             45. Suma subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat în alegerile locale se va stabili prin împărțirea sumei subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. b) la numărul de voturi valabil exprimate acordate pentru partidele politice și blocurile electorale la alegerea consilierilor de orice nivel și a primarilor stabilit conform pct. 44, suma astfel obținută va fi împărțită la 12  luni.”;

             11) la punctul 46, cifrele „44” se substituie prin cifrele „45”, iar textul „stabilit conform pct. 45” se exclude;

             12) punctele 461 – 469 vor avea următorul cuprins:

             „461. Drept bază de calcul pentru stabilirea cuantumului subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. c) va servi suma subvențiilor pentru fiecare vot valabil exprimat. La calcularea cuantumului subvențiilor nu se va ține seama de voturile valabil exprimate pentru candidații independenți.

             462. Suma subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat în alegerile prezidențiale  se va stabili prin împărțirea sumei subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. c) la numărul de voturi valabil exprimate pentru alegerea Președintelui țării în turul I de scrutin, acordate candidaților desemnați de partidele politice și blocurile electorale,  suma astfel obținută va fi împărțită la 12.

             463. Cuantumul subvenției lunare destinat finanțării unui partid politic proporțional cu performanțele obținute de acesta în alegerile prezidențiale se va stabili prin înmulțirea sumei stabilite la pct. 462 cu numărul de voturi valabil exprimate la alegerile prezidențiale acordate partidului respectiv.

             464. Drept bază de calcul pentru stabilirea cuantumului subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. d) și lit. e) va servi suma subvențiilor pentru fiecare femeie aleasă efectiv pentru fiecare scrutin desfășurat.

             465. Suma subvenției lunare pentru fiecare femeie aleasă efectiv pentru fiecare scrutin desfășurat se va stabili prin împărțirea sumei subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. d) și e) la numărul total de femei alese efectiv pentru fiecare scrutin desfășurat, suma astfel obținută va fi împărțită la 12.

             466. Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare femeie aleasă efectiv se va determina prin  înmulțirea valorii stabilite la pct. 465 pentru fiecare scrutin desfășurat cu numărul de femei alese efectiv din partea partidului respectiv.

             467. Drept bază de calcul pentru stabilirea cuantumului subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. e) și g) va servi suma subvențiilor pentru fiecare tânăr ales efectiv pentru fiecare scrutin desfășurat.

             468. Suma subvenției lunare pentru fiecare tânăr ales efectiv pentru fiecare scrutin desfășurat se va stabili prin împărțirea sumei subvențiilor prevăzute la pct. 40 lit. f) și g) la numărul total de tineri aleși efectiv pentru fiecare scrutin desfășurat, suma astfel obținută va fi împărțită la 12.

             469. Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare tânăr ales efectiv se va determina prin înmulțirea valorii stabilite la pct. 468 pentru fiecare scrutin desfășurat cu numărul de tineri aleși efectiv din partea partidului respectiv.”;

            13) se completează cu pct. 621, cu următorul cuprins:

             „621. Partidele politice și blocurile electorale beneficiare de subvenții de la bugetul de stat vor utiliza 20% din valoarea alocațiilor anuale în scopul promovării și încurajării participării femeilor în procesele politic și electoral, iar 10% din valoarea alocațiilor primite vor fi utilizate pentru promovarea și încurajarea tinerilor în procesele politice și electoral. În cazul partidelor politice în care există organizații ale femeilor și ale tinerilor, aceste fonduri vor fi gestionate de organizațiile în cauză.”;

               14) la punctul 89, textul „și 261” se substituie prin textul „ – 262”;

               15) anexa nr. 8 se expune într-o nouă redacție, conform anexei la prezenta hotărâre.

                2. La punctul 2 din hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2521 din 18 iunie 2019 „Pentru modificarea Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4401 din 23 decembrie 2015”, textul „și a punctelor 37), 38) și 39) referitoare la anexele nr. 7.1, nr. 8, nr. 9,” se exclude.

                3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                        Dorin CIMIL

 

Secretarul
Comisiei Electorale Centrale                                                                       Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 15 noiembrie 2019

Nr. 2905