logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 49 zile

Votul prin corespondență

Votul prin corespondență este o metodă alternativă de vot pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate. Pentru prima dată, la acest scrutin, va fi implementat parțial în 6 țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.

!!! Pentru votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este OBLIGATORIE.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot o pot face pe www.inregistrare.cec.md, urmând pașii din aplicație. Confirmarea înregistrării pentru votul prin corespondență va veni pe emailul indicat la etapa de completare a formularului.

Mai multe detalii despre utilizarea aplicației „Înregistrarea prealabilă”, puteți vedea în „Ghidul de utilizare a aplicației „Înregistrarea prealabilă” la referendumul republican constituțional și alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024”.

Informații despre numărul persoanelor care s-au înregistrat prealabil pentru votul prin corespondență puteți vedea pe www.inregistrare.cec.md, rubrica „Statistica”, butonul „Înregistrări”.

Termenul limită de înregistrare este 6 septembrie 2024.

Procedura de completare a buletinului de vot, sigilarea și expedierea plicului

Legea nr. 109/2024 privind implementarea parțială a votului prin corespondență

Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență

Nr.

Întrebare

Răspuns

I

Votul prin corespondenţă. Consideraţii generale

 

1

Ce este votul prin corespondență?

Votul prin corespondenţă este o metodă alternativă de exercitare a dreptului de vot în străinătate cu utilizarea serviciilor poștale/de curierat şi este reglementat de Legea nr. 109/2024 privind implementarea parţială a votului prin corespondenţă.

2

Cine poate vota prin corespondenţă?

Votarea prin corespondență, ca metodă alternativă de vot, se implementează pentru prima dată parţial la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituţional din 20 octombrie 2024 şi se va aplica în cazul cetățenilor Republicii Moldova, aflați în perioada votării, pe teritoriul următoarelor ţări: Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Islanda, Republica Finlanda, care se înregistrează în prealabil pentru votul prin corespondenţă și sunt incluşi în lista electorală pentru votul prin corespondență după acceptarea cererii de înregistrare.

3

Cum îşi exprimă alegătorul intenţia de a vota prin corespondenţă?

 

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în perioada de votare se vor afla în străinătate și optează pentru exercitarea votului prin corespondență, se înregistrează în prealabil prin intermediul paginii web oficiale www.alegator.md, administrată de către Comisia Electorală Centrală, selectează opțiunea „Înregistrarea prealabilă” ori accesează linkul direct https://inregistrare.cec.md/, după care urmează pașii indicați în aplicație. Înregistrarea pentru votul prin corespondență reprezintă o procedură obligatorie prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot notifică Comisia Electorală Centrală despre intenția acestora de a-și exercita dreptul de vot prin corespondență.

4

Este obligatorie metoda de vot prin corespondenţă?

Votul prin corespondenţă este o metodă alternativă de vot față de cel tradițional la secția de votare și nu este obligatoriu. Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla peste hotare, pot să își exercite dreptul de vot prezentându-se la orice secție de votare din străinătate.

5

Pentru ce număr de alegători se organizează o secţie de votare pentru votul prin corespondență?

Secțiile de votare pentru votul prin corespondență cuprind cel puțin 30 și cel mult 2500 de alegători incluși în listele electorale pentru votul prin corespondență pe teritoriul unei țări.

6

Cum este asigurat secretul votului prin corespondență?

Alegătorul care a fost inclus în lista electorală pentru votul prin corespondență și a primit plicul cu materialele pentru votare este responsabil personal pentru asigurarea secretului votului. Buletinul de vot se completează de către alegător astfel încât să fie asigurat votul secret. Alegătorul completează şi semnează declaraţia privind abținerea de la votarea multiplă și confirmarea exercitării dreptului de vot în secret. Prin completarea și semnarea declarației privind abținerea de la votarea multiplă și confirmarea exercitării dreptului de vot în secret, alegătorul confirmă că îi sunt cunoscute prevederile legii privind răspunderea juridică în cazul încălcării principiilor de participare la vot în mod secret și liber exprimat.

Organele electorale asigură secretul votului prin utilizarea a două plicuri diferite – unul nominal (plic exterior personalizat), pentru identificarea alegătorului, iar altul pentru votul secret (plic interior depersonalizat), în care se introduce buletinul de vot ce conține opțiunea de vot şi este sigilat cu o etichetă de securitate.

Pentru a asigura secretul votului, plicurile interioare depersonalizate sunt extrase din plicurile exterioare personalizate şi introduse în urna de vot cu plicuri interioare.

7

Care este răspunderea juridică pentru încălcarea secretului votului prin corespondenţă?

Nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență către alte persoane, inclusiv prin fotografierea ori expunerea publică a buletinului/buletinelor de vot sau transmiterea buletinului/buletinelor de vot unei/unor persoane terțe se sancționează în conformitate cu legislația contravențională, după caz, penală.

8

Cum este asigurată exprimarea directă şi liberă a votului prin corespondenţă?

Alegătorul care a fost inclus în lista electorală pentru votul prin corespondență și a primit plicul cu materialele pentru votare votează personal. Transmiterea buletinelor de vot recepționate și votarea în locul unei alte persoane sunt interzise. Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum și pentru a-l împiedica să își exprime voința în mod independent. Alegătorul care a fost inclus în lista electorală pentru votul prin corespondență și a primit plicul cu buletinul/buletinele de vot este responsabil personal pentru asigurarea votului liber exprimat, iar în cazul încălcării acestui principiu – pentru raportarea unei astfel de influențe în modul prevăzut de lege. Fotografierea ori expunerea publică și demonstrativă a buletinului de vot completat este interzisă.

9

Care este răspunderea juridică pentru împiedicarea exprimării directe şi libere a votului prin corespondenţă?

Exercitarea presiunilor și influenței necorespunzătoare în privința alegătorilor, precum și săvârșirea acțiunilor de oferire sau dare de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite dreptul de vot prin corespondență se pedepsește în condițiile legislației penale.

10

Cum este evitată votarea multiplă în cazul votului prin corespondenţă?

Alegătorul completează şi semnează declaraţia privind abținerea de la votarea multiplă și confirmarea exercitării dreptului de vot în secret. După închiderea tuturor secţiilor de votare din țara-gazdă, datele fiecărui alegător care a votat prin corespondenţă sunt introduse în subsistemul de evidență a alegătorilor pentru votul prin corespondență. Dacă se atestă că alegătorul care a votat prin corespondență și-a exprimat votul și la o secție de votare, buletinul de vot expediat prin poștă se anulează.

11

Ce cheltuieli suportă alegătorii care votează prin corespondenţă?

Cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea votării prin corespondență se suportă de la bugetul de stat. Statul asigură livrarea plicurilor către alegător și returul acestora prin intermediul timbrelor sau al sigiliilor ce confirmă plata în avans a acestui serviciu. Alegătorul poate utiliza, pe propria răspundere, serviciile mai rapide ale unui alt prestator de servicii poștale sau de curierat autorizat în țara-gazdă, dar cheltuielile pentru aceste servicii vor fi suportate de alegător

12

Care este perioada de votare prin corespondenţă?

Perioada de votare prin corespondență începe odată cu recepționarea de către alegător a materialelor pentru votare și se încheie odată cu recepționarea de către organul electoral a plicurilor cu buletine de vot cel târziu la ora 18.00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor.

II

Înregistrarea pentru votul prin corespondență

13

Cum se realizează  înregistrarea pentru votul prin corespondență?

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în perioada de votare se vor afla în străinătate și optează pentru exercitarea votului prin corespondență, se înregistrează în prealabil prin intermediul paginii web oficiale www.alegator.md, administrată de către Comisia Electorală Centrală, selectează opțiunea „Înregistrarea prealabilă” ori accesează linkul direct https://inregistrare.cec.md/, după care urmează pașii indicați în aplicație. Înregistrarea pentru votul prin corespondență reprezintă o procedură obligatorie prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot notifică Comisia Electorală Centrală despre intenția de a-și exercita dreptul de vot prin corespondență.

14

În ce perioadă se realizează înregistrarea pentru votul prin corespondență?

Alegătorii se pot înregistra în prealabil pentru votul prin corespondență de la data publicării actului de stabilire a datei alegerilor și până la 6 septembrie 2024, cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor. În cazul desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, se mențin înregistrările pentru primul tur. Dacă renunță la intenția de a-și exercita dreptul de vot prin corespondență, alegătorul are dreptul să-și anuleze înregistrarea efectuată anterior cel târziu la 25 septembrie 2024, cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

15

Poate fi anulată înregistrarea pentru votul prin corespondenţă?

Alegătorul are dreptul, în cazul în care renunță la intenția de a-și exercita votul prin corespondență, să anuleze înregistrarea efectuată anterior, dar nu mai târziu de 25 septembrie 2024, cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor. În cazul anulării, alegătorul îşi poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare din străinătate sau la secția de votare corespunzătoare din țară, în condițiile art. 78 din Codul electoral nr. 325/2022. Despre acest fapt alegătorul este notificat la adresa de poștă electronică indicată în cererea de înregistrare.

16

Ce informaţie este solicitată alegătorului la înregistrarea pentru votul prin corespondenţă?

În procesul înregistrării pentru votul prin corespondență, alegătorul va oferi următoarele informații: adresa poștală (de corespondenţă) completă la care solicită să fie expediat prin poștă plicul cu materialele pentru votare; datele de contact  – adresa electronică personală validă şi numărul de telefon; fotografia cu faţa alegătorului efectuată simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot (buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat).

17

De ce trebuie ataşată o fotografie a alegătorului cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot?

Fotografia cu faţa alegătorului şi actul de identitate este unul dintre mijloacele în baza cărora se realizează identificarea alegătorului de la distanţă, în procesul de verificare a cererii de înregistrare pentru votul prin corespondenţă.

19

Care sunt cerinţele pentru fotografia ataşată la înregistrarea pentru votul prin corespondenţă?

Fotografia cu faţa alegătorului trebuie efectuată simultan cu actul de identitate care confirmă dreptul de vot (buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat sau buletin de identitate). Fotografia ataşată trebuie să conțină fața și actul de identitate al alegătorului la pagina cu datele personale. Faţa trebuie să fie clară, complet vizibilă, fără a fi acoperită de accesorii, să se distingă clar de fundal şi alte obiecte, iar datele din actul de identitate trebuie să fie citite cu uşurinţă. De asemenea, alegătorul trebuie să se asigure că actul de identitate nu îi acoperă faţa şi nu este acoperit de degete.

20

Ce este adresa poştală solicitată la înregistrarea pentru votul prin corespondenţă?

Adresa poştală este adresa fizică de corespondenţă la care alegătorului, care este inclus în lista electorală pentru votul prin corespondenţă, îi va fi expediat plicul cu materialele pentru votare. Unele date ale adresei (ţara, unitatea teritorială, localitatea) vor fi precompletate în aplicaţie, în corespundere cu localitatea indicată. La parcurgerea paşilor de înregistrare, adresa poştală trebuie indicată în formatul ţării-gazdă.

21

Care este scopul înregistrării pentru votul prin corespondenţă?

Pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondență, înregistrarea este obligatorie. Scopul înregistrării este acela de a stabili numărul de alegători care își exprimă intenția de a vota prin corespondență și de a întocmi listele electorale pentru votul prin corespondență.

22

Cum se realizează identificarea alegătorului de la distanţă?

Identificarea alegătorilor de la distanță se realizează prin verificarea identităţii acestora utilizând mijloace de verificare digitale fără operator uman şi mijloace de verificare cu operator uman. Verificarea identității alegătorului se efectuează în baza actului de identitate prezentat în fotografia atașată, a comparării de imagini și a informațiilor comunicate de persoana fizică şi/sau a celor preluate din Registrul de stat al alegătorilor şi Registrul de stat al populației.

23

Cum poate un alegător să verifice dacă a parcurs cu succes procedura înregistrării  prealabile pentru votul prin corespondenţă?

La finalizarea procedurii de înregistrare, alegătorul recepționează de la Comisia Electorală Centrală, la adresa de poștă electronică indicată în cerere, notificarea privind finalizarea procedurii înregistrării prealabile pentru votul prin corespondență.

Înregistrarea poate fi verificată şi în aplicaţia „Înregistrarea prealabilă”, prin apăsarea butonului „înregistrare on-line” şi indicarea datelor de verificare a identităţii (IDNP şi data naşterii). La apăsarea butonului „verifică identitatea” va fi afişată informaţia despre înregistrarea efectuată anterior.

24

Cum poate fi aflat numărul de alegători care s-au înregistrat în prealabil pentru votul prin corespondenţă?

Prin intermediul resurselor informaționale ale Comisiei Electorale Centrale, se publică periodic informații relevante privind: înregistrarea prealabilă pentru votul prin corespondență; numărul de alegători incluși în listele electorale pentru votul prin corespondență; numărul de plicuri recepționate de birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență; modalitatea de înregistrare prealabilă și cea de votare prin corespondență.

Statistica despre înregistrările prealabile pentru votul prin corespondenţă pe ţări poate fi consultată în orice moment pe link-ul https://inregistrare.cec.md/, rubrica „Statistica”, butonul „Înregistrări”.

25

Cine este inclus în lista electorală pentru votul prin corespondență?

În lista electorală pentru votul prin corespondență sunt incluşi alegătorii care s-au înregistrat în prealabil pentru votul prin corespondenţă şi a căror cerere a fost acceptată. Aceşti alegători sunt incluşi în lista electorală pentru votul prin corespondență și excluşi din lista electorală de bază.

26

Cum poate cunoaşte alegătorul dacă a fost inclus în lista electorală pentru votul prin corespondenţă?

La acceptarea cererii de înregistrare pentru votul prin corespondență, datele despre alegător sunt incluse în lista electorală pentru votul prin corespondență, iar alegătorul primește la adresa electronică pe care a indicat-o în cerere un mesaj de notificare despre includerea sa în listă. Alegătorii își pot verifica datele incluse în listele electorale și prin intermediul aplicației „Verifică-te în RSA!”, accesând linkul direct https://verifica.cec.md. 

27

Cum poate fi aflat numărul de alegători care au fost incluşi în listele electorale pentru votul prin corespondenţă?

Comisia Electorală are atribuţia de a publica periodic informaţiile privind numărul de alegători incluși în listele electorale pentru votul prin corespondență. Alegătorii sunt incluşi în listele electorale pentru votul prin corespondență după acceptarea cererii de înregistrare pentru votul prin corespondență.

III

Plicurile și alte materiale necesare exercitării votului prin corespondență

28

Ce este plicul cu materiale pentru votare?

Plicul cu materiale pentru votare este plicul expediat către alegători pentru exercitarea votului prin corespondență care conține buletinele de vot şi materialele prevăzute la art. 22 din Legea nr. 109/2024 privind implementarea parțială a votului prin corespondență.

29

Ce este plicul exterior?

Plicul exterior este un plic personalizat, pe care sunt înscrise numele și prenumele alegătorului, numărul de înregistrare al acestuia în lista electorală pentru votul prin corespondență, precum şi un cod de bare, care asigură identificarea unică a alegătorului în subsistem informațional pentru votul prin corespondență, are lipite pe el adresa poştală a alegătorului şi adresa poştală a biroului electoral al secţiei de votare pentru votul prin corespondenţă la care trebuie expediat. În acest plic alegătorul va introduce plicul/plicurile interioare depersonalizate cu buletinul de vot, precum şi blancheta completată şi semnată a declarației privind abținerea de la votarea multiplă și confirmarea exercitării dreptului de vot în secret şi îl va expedia către biroul electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență. În funcție de specificul serviciilor poștale din țara-gazdă, pe plicurile exterioare vor fi lipite timbre sau aplicat sigiliul ce confirmă plata în avans ce asigură returul plicurilor.

30

Ce este plicul interior?

Plicul interior este plicul depersonalizat, fără date de identificare ale alegătorului, în care alegătorul introduce buletinul de vot ce conține opțiunea sa de vot şi îl sigilează cu eticheta de securitate primită împreună cu celelalte materiale pentru votare, asigurând astfel secretul votului.. Numărul plicurilor interioare depersonalizate expediate alegătorului corespunde numărului de scrutine organizate concomitent și/sau numărului tururilor de scrutin ce pot fi organizate.

31

Ce este eticheta de securitate?

Eticheta de securitate este o etichetă autoadezivă, conform modelului stabilit de Comisia Electorală Centrală, care se foloseşte la sigilarea plicurilor interioare depersonalizate.

32

Când vor fi expediate către alegător plicurile cu materialele pentru votare?

Expedierea buletinelor de vot către birourile electorale, împreună cu materialele necesare pentru votul prin corespondență, începe cel târziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Imediat după finalizarea procedurilor de recepționare și verificare a materialelor electorale necesare exercitării votului prin corespondență, biroul electoral al secției de votare începe sistematizarea și împachetarea acestora pentru a le expedia către alegători. Plicurile se expediază prin intermediul serviciilor poștale/de curierat prestate de prestatori autorizați în țările-gazdă. La expedierea materialelor pentru votare către alegător, membrii biroului electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență, înregistrează informația despre data și ora expedierii plicului, precum și datele prestatorului de servicii poștale/de curierat contractat. Alegătorul este notificat la adresa de poștă electronică privind expedierea plicului cu materialele pentru votare.

33

Cum expediază alegătorul plicul cu buletinul/buletinele de vot ce conțin opțiunea sa de vot?

Alegătorul expediază biroului plicul exterior personalizat, în care este introdusă blancheta completată şi semnată a declarației privind abținerea de la votarea multiplă și confirmarea exercitării dreptului de vot în secret şi plicurile interioare depersonalizate, fiecare cu buletinul de vot ce conține opțiunea sa de vot, prin serviciul poștal pentru care a primit timbrele sau dovada achitării pentru serviciul de retur a plicurilor exterioare. Alegătorul depune plicul exterior personalizat la oficiul poștal (în cazul expedierii ca scrisoare recomandată) sau în cutia poștală (în cazul expedierii ca scrisoare simplă), astfel încât să fie livrat biroului electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență până cel târziu la ora 18:00 a zilei de 17 octombrie 2024 (ziua de joi înainte de ziua alegerilor).

Alegătorul poate utiliza, pe propria răspundere şi cheltuială, serviciile mai rapide ale unui alt prestator de servicii poștale sau de curierat autorizat în țara-gazdă.

34

Când sunt recepționate plicurile exterioare personalizate de la alegători?

Recepționarea plicurilor exterioare personalizate de către birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență se finalizează cu 3 zile înainte de ziua alegerilor, cel târziu la ora 18.00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor. Biroul electoral decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, a termenului de recepționare a plicurilor cu buletine de vot de la alegători în cazul în care prestatorii de servicii poștale sau de curierat au informat că urmează a fi livrate materiale electorale.

35

Cum sunt păstrate plicurile exterioare personalizate recepţionate de biroul electoral al secţiei de votare pentru votul prin corespondenţă?

Plicurile exterioare personalizate se păstrează în urne de vot sigilate, în incinta secției de votare, până la numărarea acestora.

36

Cum poate cunoaşte alegătorul dacă plicul său a ajuns la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă?

Biroul electoral al secției de votare pentru votul prin corespondență asigură, conform orarului și procedurii prestabilite și aprobate, recepționarea plicurilor şi verificarea codurilor de bare de pe plicurile exterioare, precum şi înregistrarea primirii acestora în lista electorală pentru votul prin corespondenţă și în subsistemul informațional pentru votul prin corespondență, fapt care confirmă recepționarea plicului exterior personalizat. La adresa de poştă electronică alegătorul este notificat privitor la recepţionarea plicului exterior personalizat de către biroul electoral al secţiei de votare pentru votul prin corespondență.

37

Cum procedează alegătorul dacă a fost notificat despre faptul că plicul exterior personalizat pe care l-a expediat nu a fost recepționat de către biroul electoral până la finalizarea termenului de recepţionare a plicurilor exterioare?

Alegătorul al cărui plic exterior personalizat nu a fost recepționat de către biroul electoral până la expirarea termenului de recepționare a plicurilor exterioare este în drept să își realizeze dreptul de vot la orice secție de votare din străinătate sau la secția de votare corespunzătoare din țară, în condițiile art. 78 din Codul electoral nr. 325/2022.

38

Ce se întâmplă cu plicurile exterioare personalizate care au fost expediate de alegători şi au fost recepţionate de biroul electoral al secţiei de votare pentru votul prin corespondenţă peste termenul stabilit pentru recepţionare?

Plicurile exterioare personalizate care au fost expediate de alegători şi au fost recepţionate de biroul electoral al secţiei de votare pentru votul prin corespondenţă peste termenul stabilit pentru recepţionare sunt anulate. Pentru a asigura secretul votului, plicurile exterioare personalizate anulate se depersonalizează, iar buletinele de vot din acestea se numără separat.

IV

Completarea buletinului de vot

39

Care este procedura de completare a buletinului de vot prin corespondenţă?

Buletinul de vot se completează de către alegător astfel încât să fie asigurat votul secret. Alegătorul înscrie cu pixul o bifă (semn în formă de „v”) în interiorul unui singur cerc din buletinul de vot, ceea ce înseamnă că a votat pentru respectivul concurent electoral sau pentru una dintre opțiuni la referendum. Un alegător poate vota numai pentru un singur concurent electoral și pentru una dintre opțiuni la referendum.

40

Cum procedează alegătorul care şi-a exercitat votul prin corespondenţă, dar decide să se prezinte la o secţie votare?

Chiar dacă alegătorul a votat prin corespondență, la prezentarea sa la o secție de votare, biroul electoral al secției de votare respective îi eliberează, o singură dată, un buletin de vot. În acest caz, buletinul de vot expediat prin poștă se anulează.