Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica și Corneliu Pasat, șef-adjunct al direcției comunicare, relații publice și mass-media, au participat la Conferința anuală a Autorității pentru Partide Politice Europene și Fundații Politice Europene (APPF), care s-a desfășurat, la data de 25 martie 2025, la Bruxelles, Regatul Belgiei.
Conferința a reunit 50 de participanți din peste 20 de țări cu competențe în domeniul supravegherii și controlului finanțării politice, CEC Moldova având statut de observator. Discuțiile pe parcursul zilei au vizat atât perspective privind reglementarea finanțării politice în spațiul UE, realizarea unor prezentări cu tematică specifică, precum experiența Spaniei în utilizarea inteligenței artificiale pentru efectuarea auditului proceselor electorale, dar și un atelier practic, care are drept scop schimbul de experiență și bune practici.
În cadrul lucrărilor conferinței, reprezentații CEC au susținut o prezentare despre cadrul legal al Republicii Moldova în domeniul finanțării politice, precum și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în contextul influențelor străine ilegale, în special în perioada campaniei electorale din 2024.
În cuvântul de salut, directorul APPF, Pascal Shonard, a menționat că, în contextul provocărilor legate de interferențele externe este important ca statele membre UE să rămână reziliente, să fie unite și să își consolideze eforturile pentru a face față situației create. Oficialul a informat participanții referitor la Memorandumul semnat cu CEC Moldova, a apreciat relațiile strânse de parteneriat stabilite cu autoritatea electorală moldovenească și a menționat importanța majoră a acestei colaborări, inclusiv in contextul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Participarea CEC la această Conferință este realizată în contextul Memorandumului de înțelegere semnat cu Autoritatea pentru Partide Politice Europene și Fundații Politice Europene în septembrie 2024 la Bruxelles, prin care părțile s-au angajat să realizeze schimburi de experiență și bune practici privind supravegherea și transparentizarea finanțării partidelor politice și să coopereze în situații specifice, inclusiv privind presupusele ingerințe în procesele democratice din partea țărilor nedemocratice sau alți actori răuvoitori.
Autoritatea pentru partide politice europene și fundațiile politice europene a fost înființată în scopul înregistrării, controlului și aplicării de sancțiuni asupra partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene în temeiul Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene.