Conducerea CEC a avut o întrevedere oficială cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR)

  • 18.08.2020
  • 473
  • 0

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), Vladimir Misev, consilier principal privind noile tehnologii de vot și Oleksii Lyechovakh, consilier electoral, aflați, în aceste zile la Chișinău, în misiune de evaluare a necesităților pentru observarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Conducerea CEC i-a adus mulțumiri Biroului OSCE/ODIHR pentru că a răspuns invitației de a monitoriza alegerile prezidențiale din toamna anului curent și pentru receptivitatea la oferirea suportului necesar în scopul perfecționării cadrului legal în domeniu, precum și dezvoltării procesului democratic în țara noastră.

În cadrul discuțiilor, conducerea CEC a comunicat experților ODIHR despre modul în care Comisia se pregătește de organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale. Printre subiectele discutate s-au regăsit modificarea legislației electorale, desfășurarea și finanțarea campaniei electorale, organizarea alegerilor pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate și în localitățile din stânga Nistrului, dar și impactul pandemiei asupra organizării proceselor electorale.

Experții OHIHR au informat conducerea CEC că, potrivit standardelor ODIHR, scopul misiunii de evaluare a necesităților constă în analiza mediului pre-electoral și a pregătirilor pentru alegeri, ulterior fiind înaintate recomandări privind desfășurarea activităților legate de viitorul scrutin.

Conducerea CEC a reiterat deschiderea pentru colaborare, menționând că implicarea activă a observatorilor este importantă pentru asigurarea unei aprecieri imparțiale și transparente a procesului electoral.