La turul II al alegerilor locale generale de astăzi au participat circa 650 de mii de alegători

  • 03.11.2019
  • 2091
  • 0

La turul II al alegerilor locale generale de astăzi au participat circa 650 de mii de alegători. În municipiul Chișinău, la alegerile pentru funcția de primar general au participat peste 240 de mii de alegători sau 38 la sută din cei înscriși în listele electorale, cu circa 2 procente mai mult decât în turul I de scrutin.

Legislația electorală prevede că, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Pe parcursul zilei, CEC a fost informat de către Inspectoratul General al Poliției despre înregistrarea a 88 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

-  28  țin de agitația electorală în preajma secțiilor de votare,

-   7  despre afișajul electoral în locuri neautorizate,

- 13  cazuri de transportare a alegătorilor,

- 11 situații de bănuială de corupere a alegătorilor,

- 5 cazuri de împiedicare a exercitării dreptului la vot,

- 21 alte încălcări care pot influența procesul electoral (injurie, huliganism, calomnie, fotografierea buletinului de vot)

- o tentativă de scoatere a buletinului de vot din secția de votare;

- o bănuială de vot multiplu.

Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției.

Atragem atenția că toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organele electorale inferioare, poartă un caracter preliminar.

Mâine, 4 noiembrie curent, la ora 15.00, CEC va comunica bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor turului II al alegerilor locale generale.