Particularitățile investigării și judecării infracțiunilor de finanțare politică ilegală– subiectul unui seminar pentru judecători, procurori și ofițeri anticorupție

  • 26.03.2024
  • 389
  • 0

Judecători, procurori și ofițeri ai Centrului Național Anticorupție au participat la un seminar de instruire privind particularitățile investigării și judecării infracțiunilor de finanțare ilegală a partidelor politice, concurenților electorali, grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale. Evenimentul a fost desfășurat de Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției și cu suportul partenerilor de dezvoltare UNDP Moldova, USAID Moldova și Consiliul Europei.

Obiectivele seminarului au constat în elucidarea impedimentelor în reglementarea și aplicarea normelor în domeniul finanțării politice, precum și consolidarea abilităților în domeniul investigării infracțiunilor de finanțare ilegală a partidelor politice, concurenților electorali, grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale.

Prezent la eveniment, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a apreciat deschiderea și suportul partenerilor de dezvoltare orientate spre susținerea eforturilor CEC de a continua ciclul de discuții și instruiri cu subiecții care contribuie la înfăptuirea actului de justiție în procesul electoral. „Este regretabil că subiecte precum finanțarea ilegală a partidelor politice și coruperea alegătorilor mai sunt actuale pentru societatea noastră, acesta afectând nu doar sfera politică, dar și cea socială, fiind vizați cetățenii Republicii Moldova”, a remarcat vicepreședintele CEC.

Participanții la seminar au fost informați despre experiența statelor Uniunii Europene privind practicile de sancționare în comparație cu experiența Republicii Moldova la acest capitol.

Au fost discutate, de asemenea, prevederile legale a condițiilor și modului de finanțare a actorilor menționați. O atenție aparte a fost acordat subiectului investigării și judecării infracțiunilor de corupere electorală prin cumpărarea voturilor cetățenilor de către actorii politici, concurenți electorali și, nemijlocit, aplicarea sancțiunilor conform practicilor judiciare.

 

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului Consiliului Europei „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza III”, cu participarea Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.