Sensibilizarea actorilor electorali și mass-media privind combaterea utilizării abuzive a resurselor administrative în perioada electorală

  • 04.06.2021
  • 1412
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC), împreună cu Oficiul Consiliul Europei la Chișinău și Centru pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral, a organizat astăzi o masă rotundă cu genericul „Sensibilizarea actorilor electorali și mass-media privind combaterea utilizării abuzive a resurselor administrative în perioada electorală”.

Membri ai Comisie Electorale Centrale, reprezentanți ai partidelor politice, mass-media, organizații non-guvernamentale, au pus în discuții aspecte ale prevenirii și combaterii acestui fenomen care ia amploare în perioada alegerilor. Cu acest prilej, experții Comisiei de la Veneția au  prezentat cele mai bune practici internaționale în domeniul contracarării utilizării resurselor administrative în perioada electorală.

Prezent la eveniment, Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil, a menționat că pentru un proces electoral corect și o societate cu adevărat democratică, este foarte important să fie conștientizate pe deplin pericolele pe care le comportă aceste practici nesănătoase și ilegale.

William Massolin, șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a mulțumit CEC pentru inițiativa de a organiza această masă rotundă. În context, a subliniat importanța dialogului dintre misiunile internaționale și autoritățile Republicii Moldova în vederea elaborării unui cadru legislativ care să răspundă combaterii folosirii, de către candidații în alegeri, a resurselor administrative.

Organizatorii au venit cu un apel către concurenții electorali și mass-media pentru semnarea și, evident, respectarea Codului de conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.