Conferința Regională privind Banii în Politică „Finanțarea campaniei în mediul on-line: provocări și soluții”

  • 08.07.2023
  • 2181
  • 0

În zilele de 6 și 7 iulie 2023, Comisia Electorală Centrală, împreună cu Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Fundația Internațională pentru Sistemele Electorale (IFES) și Institutul Național Democrat (NDI) organizează Conferința Regională privind Banii în Politică 2023, cu subiectul „Finanțarea campaniei în mediul on-line: provocări și soluții”.

Odată cu rolul din ce în ce mai activ al rețelelor on-line și al tehnologiilor digitale în viața socială și politică, utilizarea, inclusiv în exces și într-un mod greșit în scopuri de campanie, prezintă atât oportunități, cât și provocări pentru toți actorii electorali. Campania on-line, ca orice alt fenomen, are beneficii determinate pentru politica democratică, dar, totodată, este și o poartă către prejudicii majore aduse integrității procesului democratic.

Pe de o parte, aceasta oferă un acces mai rapid și mai ieftin către alegători. Pe de altă parte, campaniile politice și electorale în mediul on-line au fost marcate de modele ale metodelor ilegale și rău intenționate de dezinformare și influență on-line, inclusiv cu un conținut anonim sau țintirea ilegală a alegătorilor. Aceste practici sunt posibile din cauza lipsei de transparență în finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și a mecanismelor insuficiente de supraveghere și control care ar trebui să asigure integritatea acestor procese.

Organizatorii conferinței și-au propun drept scop să realizeze un schimb de cunoștințe și lecții în abordarea provocărilor aduse de fenomenul digitalizării și campaniile on-line în integritatea finanțării politice.

Conferința a reunit autorități cu atribuții de control și supraveghere a finanțării politice, monitori ai societății civile, partide politice, organizații internaționale și reprezentanți ai platformelor on-line, mass-media, experți în domeniul electoral și al finanțării politice din întreaga regiune a Europei de Est.

Timp de două zile, participanții au analizat principalele tendințe și au identificat soluții eficiente și practici în protejarea integrității finanțării politice și electorale în era digitală.

Agenda Conferinței Regionale privind Banii în Politică „Finanțarea campaniei în mediul on-line: provocări și soluții”.

Sesiunea I: Finanțarea campaniei electorale în mediul on-line - Standarde și bune practici internaționale

Sesiunea II: Reglementarea finanțării politice, inclusiv cheltuielile pentru mediul on-line

Sesiunea III: Finanțarea campaniilor în mediul on-line: provocări și oportunități pentru partidele politice

Sesiunea IV: Monitorizarea și supravegherea finanțării campaniei: provocări și soluții cu care se confruntă autoritățile de control și supraveghere a finanțării politice

Sesiunea V: Rolul societății civile în monitorizarea eficientă a finanțării campaniilor on-line

Sesiunea VI: Amenințări noi în campaniile on-line: influenceri, ferme de „troll” și „bot”, finanțare de către „părți terțe” și finanțare din străinătate