APEL către asociaţiile diasporale moldoveneşti pentru a contribui activ la procesul de deschidere a secțiilor de votare în afara țării

  • 04.07.2020
  • 6993
  • 0

Parlamentul a stabilit data de 1 noiembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. În prezent, Comisia Electorală Centrală (CEC) întreprinde mai multe acțiuni pentru buna organizare și desfășurare a acestui scrutin.

Legislația electorală prevede că, în cazul alegerilor prezidențiale, sunt organizate secții de votare pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova. Totodată, cu acordul autorităților competente ale țărilor respective, pot fi organizate secții de votare suplimentare și în alte locații.

În acest sens, CEC vine cu un APEL către asociațiile diasporale moldovenești să înainteze, până la 14 iulie 2020, propuneri privind necesitatea deschiderii secțiilor de votare în țara de reședință a acestora. Demersul urmează să fie expediat către info@cec.md și va include denumirea țării, denumirea localității/localităților, numărul estimativ de alegători care domiciliază în fiecare localitate și numărul de secții de votare necesar pentru fiecare localitate.

De asemenea, reiterăm îndemnul CEC către cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate și intenționează să participe la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, să se înregistreze prealabil.  Alegătorii se pot înregistra pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului și au dreptul, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior. Înregistrarea poate fi efectuată on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Pentru mai multe informații puteți consulta Regulamentul privind înregistrarea prealabilă, accesând următorul link: http://bit.ly/2wVK0ZY.

Înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.

Cetățenii din diasporă sunt îndemnați să participe activ în procesul electoral, nu doar în calitate alegători, dar și de funcționari electorali, să se implice în activitățile de informare a alegătorilor și să beneficieze de oportunitățile de instruire oferite de Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, inclusiv prin intermediul platformei e-learning.

Considerăm că doar prin implicarea și activitatea consolidată a tuturor subiecților interesați, putem obține rezultate mai bune la capitolul organizarea alegerilor peste hotarele țării.