Atelier de discuții: „Jurisprudența internațională, practici juridice și orientări privind reglementarea partidelor politice: Moldova în perspectivă comparată”

  • 17.03.2025
  • 208
  • 0

Experiența spaniolă de reglementare a procedurilor de dizolvare a partidelor politice a fost analizată în cadrul unui atelier de lucru cu tematica „Jurisprudența internațională, practici juridice și orientări privind reglementarea partidelor politice: Moldova în perspectivă comparată”. La eveniment au participat membri și funcționari ai CEC, reprezentanții autorităților cu responsabilități privind asigurarea integrității alegerilor în Republica Moldova, profesori universitari de la Universitatea Central Europeană și Universitatea din Nottingham, precum și judecători de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Curtea Constituțională a Spaniei și Curtea Constituțională a Georgiei.

Au fost explorate aspecte practice și juridice prin care sistemele administrative și de drept pot gestiona eficient procesele legate de dizolvarea partidelor politice, dar și provocările și soluțiile legate de problema succesorilor partidelor politice interzise. Au fost prezentate exemple și lecții extrase din contextul spaniol, unul dintre cele mai elaborate cadre normative europene în această zonă.

„Prin explorarea jurisprudenței internaționale, avem ocazia să reflectăm asupra modului în care putem să ne îmbunătățim cadrul legislativ și practicile politice,” a menționat Angelica Caraman, Președinta Comisiei Electorale Centrale.

Actualitatea tematicii intervine în contextul unor fenomene care au luat amploare în cadrul ultimelor alegeri din toamna anului 2024, acțiuni de proporții de corupere electorală, astfel încercându-se influențarea modului în care să voteze oamenii. Deși acțiunile ilegale au fost demonstrate de către instituțiile competente, iar un partid politic a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională, alte formațiuni au aplicat aceleași metode și strategii politice fapt ce confirmă afilierea cu acesta.

Participanții l-a discuții au menționat că necesitatea preluării bunelor practici rezidă și din faptul că la ora actuală, legislația Republicii Moldova nu prevede conceptul de partide „succesoare”, iar succesorii partidelor interzise pot apărea și participa activ în alegeri. Ei au subliniat că orice acțiune privind limitarea sau interzicerea activității unei entități politice trebuie făcută în strictă conformitate cu prevederile legale și standardele internaționale în domeniu.

Evenimentul a fost susținut de PNUD Moldova, în cadrul proiectului  „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.