Au fost constituite circumscripțiile electorale permanente de nivelul al doilea și Consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale de nivelul al doilea

  • 31.01.2023
  • 1495
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței de astăzi, a constituit circumscripțiile electorale permanente de nivelul al doilea și Consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale de nivelul al doilea.

Necesitatea adoptării acestor decizii derivă din noile prevederi ale Codului electoral. În acest fel, hotarele circumscripțiilor electorale vor corespunde hotarelor unităților administrativ-teritoriale, de nivelul al doilea ale Republicii Moldova, iar consiliile electorale de circumscripție de nivelul al doilea vor activa permanent, cu excepția consiliilor electorale de circumscripție constituite pentru secțiile de votare din afara țării și pentru localitățile din stânga Nistrului.

În componența consiliului electoral de circumscripție de nivelul al doilea va activa, cu statut permanent, președintele acestuia. În scurt timp, CEC va demara procedurile pentru organizarea concursului de suplinire a acestor funcții. În cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale generale și referendumurilor republicane, Comisia va confirma componența nominală a consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea, dintr-un număr impar de membri, de cel puțin 7 și cel mult 11 persoane.

Totodată, Consiliul Electoral Central al Găgăuziei, format din președinte și secretar, în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale generale și referendumurilor republicane, va îndeplini atribuțiile Consiliului electoral al circumscripției electorale UTA Găgăuzia.