CEC prezintă datele preliminare ale scrutinelor de astăzi

  • 20.10.2024
  • 5489
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă date preliminare despre procesul de vot în cadrul referendumului republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova desfășurate astăzi.

La ora 21:00 s-au închis toate secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, fără să fie înregistrate întreruperi ale fluxului de votare sau alte inconveniențe legate de procesul electoral.

La închiderea secțiilor de votare din Republica Moldova, dar și de pe teritoriul altor state, unde votarea s-a încheiat la ora 21:00, prezența la vot a fost de 1 546 757 de alegători, ceea ce reprezintă 51,4% din alegătorii înscriși în listele electorale. Dintre aceștia 1 478 958 de alegători au semnat în listele electorale pentru recepționarea buletinelor de vot la referendum, ceea ce reprezintă 49,81%.

Cel mai activ s-a votat în circumscripțiile: Dondușeni – 50,9%, Taraclia – 49,4%, UTAG 49,4%, Ocnița - 48,1%.

La polul opus, în țară, cea mai mică rată de participare la vot s-a înregistrat în circumscripțiile electorale Nisporeni - 39,6%, Hâncești – 39,3% și Cantemir 37%. 

Cei mai activi alegători au fost cei cu vârsta cuprinsă între 36-45 ani – peste 19% și 56-65 ani – peste 19%. La aceste scrutine au participat 15 716 de tineri care astăzi au votat pentru dată.

În secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului au votat în total peste 16 mii de alegători, fără să se înregistreze incidente semnificative.

Astfel, reieșind din datele preliminare privind rata de participare, CEC declară aceste scrutine valabile, în condițiile în care cel puțin 1/3 dintre alegători s-au prezentat la urnele de vot.

În acest sens, Comisia a început centralizarea rezultatelor preliminare, care se actualizează  pe măsură ce birourile electorale ale secțiilor de votare introduc datele în sistemul informațional de stat „Alegeri”.

În aceeași ordine de idei, precizăm că mai rămân a fi deschise 4 secții de votare din circumscripția electorală Chișinău, care au decis prelungirea programului cu o oră, pe motiv că pe motiv că echipele cu mobile nu au reușit să revină în birou până la 21:00.

La fel, către această oră, am fost informați că 4 secții de votare din afara țării au decis prelungirea programului cu 2 ore - București (România), două secții de votare din Moscova (Federația Rusă) și cu o oră secția de votare din Brașov (România).

În informația de la finele zilei de astăzi, IGP a comunicat despre 146 de incidente electorale, care sunt documentate și examinate.

După recepționarea proceselor-verbale de la consiliile electorale de circumscripție, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului care, la rândul său, în termen de 10 zile, va confirma sau infirma, printr-o hotărâre, rezultatele referendumului.

În cazul alegerilor prezidențiale, consiliile electorale de circumscripție prezintă în termen de 48 de ore după închiderea secțiilor de votare, procesul-verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Ulterior, CEC va anunța rezultatele finale ale alegerilor. În cazul în care, niciunul dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur.

În acest sens, cetățenii pot urmări în regim online rezultatele preliminare ale scrutinelor cu primele procese-verbale incluse în sistemul informațional.

Mâine, 21 octombrie, la ora 10.00, în cadrului unui briefing, CEC va comunica bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor referendumului republican constituțional și ale alegerilor Președintelui Republicii Moldova.