Nr. 3688 - cu privire la aprobarea modelului buletinului de vot  pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020

  • 11.02.2020
  • 944
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la aprobarea modelului buletinului de vot

 pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020

 

În temeiul art. 18 alin. (2), art. 26 alin. (1) lit. f), art. 53, art. 54 şi art. 91 din Codul electoral nr. 1381/1997, art. VI din Legea nr. 113/2019 pentru modificarea unor acte legislative, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se aprobă modelul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020, după cum urmează:

Partea de sus a buletinului de vot conține inscripția „BULETIN DE VOT”, sub aceasta se va scrie tipul scrutinului „pentru alegerea Parlamentului Republicii Moldova” și data desfășurării acestuia „15 martie 2020”. Distanța dintre cele 3 inscripții este de 3 mm.

La o distanță de 10 mm mai jos de data alegerilor se aplică două numere: în partea stângă – numărul de ordine al circumscripției electorale uninominale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare. Distanța dintre inscripțiile „Nr. circumscripției electorale” / „Nr. secției de votare” și primul patrulater imprimat este de 10 mm.

Buletinul de vot se divizează în patrulatere, fiecare având dimensiunile de 110 mm x 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lățimea buletinului de vot este de 140 mm, iar lungimea va corespunde numărului de patrulatere plasate între ele la o distanță de 2,5 mm.

În partea stângă a fiecărui patrulater se imprimă simbolul concurentului electoral (în cazul existenței simbolului electoral) cu dimensiunile de 15 mm x 15 mm, în centru se înscrie numele și prenumele candidatului, denumirea formațiunii politice sau inscripția „candidat independent”. 

În partea dreaptă, la aceeași distanță de latura de sus și cea de jos  – un cerc cu diametrul de 15 mm în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.

2. Concurenții electorali vor fi înscriși în buletinul de vot cu litere majuscule de aceeași mărime, aceleași caractere, în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de către consiliul electoral de circumscripție.

3. Buletinul de vot se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare cafeniu pal (cod #A75502                       ).

4. Consiliul electoral al circumscripției electorale uninominale va aproba textul buletinului de vot, iar hotărârea va fi prezentată Comisiei Electorale Centrale conform termenului stabilit în Programul calendaristic.

5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                   Dorin CIMIL

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                             Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 11 februarie 2020

Nr. 3688