În cadrul alegerilor prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video

  • 28.10.2020
  • 2067
  • 0

 Comisia Electorală Centrală precizează că și în cadrul alegerilor de duminică, 1 noiembrie curent, în toate secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video.

 Sistemul de înregistrare video nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ doar în ziua votării, pentru a monitoriza operațiunile electorale în lipsa alegătorilor. Astfel, pentru scrutinul prezidențial de duminică înregistrarea video va începe în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și va fi oprită la deschiderea secției de votare, adică ora 7:00. Ulterior, înregistrarea video va fi repornită în momentul închiderii secției de votare și oprită după finalizarea procedurii de numărare și totalizare a voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.

 În cazul organizării turului doi de scrutin, înregistrarea video va fi realizată conform modalității enunțate mai sus pentru turul întâi.

 Subliniem că acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării la locul aflării alegătorului.

 Comisia reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.

Pentru un scrutin transparent CEC îndemnă observatorii naționali, internaționali și cei înaintați de către concurenții electorali să monitorizare întreg procesul electoral, iar în cazul observării unor nereguli să informeze neîntârziat organele electorale.