Misiunea de observare a alegerilor OSCE/BIDDO a informat Comisia Electorală Centrală despre modificarea formatului activității de observare desfășurată în Republica Moldova

  • 09.10.2020
  • 886
  • 0

Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE/BIDDO) a informat Comisia Electorală Centrală despre modificarea formatului activității de observare desfășurată în Republica Moldova din misiune de observare a alegerilor (MOA) în misiune limitată de observare a alegerilor. Acest lucru presupune că MOA  nu va avea observatori pe termen scurt care, reprezintă cel mai mare număr și monitorizează, nemijlocit, ziua alegerilor. În situație similară se află Georgia și Ucraina, țări, în care vor avea loc alegeri la sfârșitul lunii octombrie, curent.

Decizia a fost luată urmare a detașării de către statele OSCE a unui număr mic de persoane. Circumstanțele extraordinare au fost cauzate de pandemia provocată de virusul COVID-19 și existența restricțiilor de călătorie în cadrul regiunii OSCE.

Totuși, OSCE/BIDDO dă asigurări că activitatea de monitorizare a proceselor electorale din țara noastră va continua, cu participarea observatorilor și experților deja acreditați.

Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 CEC a acreditat 35 de observatori internaționali din partea OSCE/BIDDO.