logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 49 zile

CEC a prezentat în Parlament Raportul pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

  • 25.07.2024
  • 895
  • 0

Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a prezentat, astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, raportul pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Informațiile au vizat finanțarea partidelor politice în anul 2023,  finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, precum și alte activități aferente domeniului supravegherii și controlului finanțării politice.

Conform Raportului, pentru anul 2023 au fost aprobate și distribuite în bugetul Comisiei alocații pentru finanțarea partidelor politice în sumă de 49,98 mln. de leiDin 36 partide politice cu drept de a primi alocații de la bugetul de stat conform performanțelor obținute în scrutinele naționale, au beneficiat de acestea 25 de partide politice. Celelalte 11 partide politice, nu au beneficiat de alocațiile fie din motive de neprezentare a informației cu privire la contul bancar destinat alocațiilor de la bugetul de stat, fie din motiv că au fost lipsite de alocații pe o perioadă determinată.

În ce privește modul de prezentare, recepționare, publicare și verificare a rapoartelor de gestiune financiară pentru anul 2023, din cele 61 de partide politice care aveau obligația de a depune rapoartele, doar 42 de partide le-au depus în termenul și modalitatea stabilită de lege, 4 partide politice au prezentat raportul în modalitatea corespunzătoare, dar peste termenul legal, 5 partide politice au depus raportul în termen, dar cu încălcarea modalității de raportare, iar un număr de 10 partide politice nu au depus raportul financiar. Astfel, în privința partidelor care nu au depus rapoartele sau le-au depus cu întârziere, au fost întocmite 15 procese-verbale de autosesizare și de începere a proceselor contravenționale. Suplimentar, cu referire la 7 dintre acestea care nu au depus rapoartele pentru 2 perioade consecutive (semestrul II, 2023 și cel anual pentru 2023), CEC a înaintat demers către Ministerul justiției în vederea demarării procedurii de limitare a activității partidelor pentru un termen de până la 6 luni.

„Sub aspectul raportării financiare, precum și corectitudinii și plenitudinii informațiilor reglementate de lege din rapoartele privind gestiunea financiară și cele privind finanțarea campaniilor electorale, relevăm o tendință mai sporită din partea partidelor politice și a concurenților electorali de a respecta prevederile legale în acest sens.” a menționat Președinta CEC, Angelica Caraman.

De asemenea, raportul cuprinde date despre supravegherea și controlul finanțării campaniilor electorale organizate pe parcursul anului 2023. Astfel, Comisia a adoptat mai multe hotărâri, în baza sesizărilor depuse de persoane fizice și juridice, inclusiv instituții de stat. Mai exact, CEC a aplicat sancțiuni și măsuri pentru încălcările comise, precum: 159 atenționări, 23 avertismente, 1 lipsire de alocații, 1 solicitare de excludere din cursa electorală pentru candidații unui partid politic din 9 circumscripții electorale, 126 de somări privind prezentarea unor informații și 13 somări de a vărsa în bugetul de stat sume bănești, ceea ce constituie în total aproximativ 323 530 lei.

În raport se mai menționează că, având în vedere competența instituției de inițiere a proceselor contravenționale, pe parcursul anului 2023, agenții constatatori ai Comisiei au inițiat 116 acțiuni contravenționale. Pentru comparație, în anii 2016 – 2021 au fost pornite 143 cauze contravenționale, iar în anul 2022 doar 5 cauze.

Raportul mai cuprinde informații despre eforturile autorității electorale privind dezvoltarea și perfecționarea SSI ”Control Financiar”, destinat automatizării proceselor de introducere, expediere, verificare, aprobare și publicare în format deschis a datelor rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice. Totodată, în perioada de referință, Comisia și-a fortificat capacitățile în domeniul supravegherii și controlului privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale și a desfășurat instruiri pe diferite tematici pentru subiecții implicați și interesați în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale.

Amintim că, în conformitate cu prevederile Codului electoral, CEC, în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, are atribuția de a colecta și sistematiza rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice, rapoartele privind auditul partidelor politice și rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali.

Raportul privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale pentru anul 2023 este disponibil pe site-ul www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC” – „Nr. 2561 - cu privire la aprobarea Raportului pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale” sau accesând aici.