Astăzi, 1 decembrie 2024, în România se desfășoară alegeri pentru Senat și Camera Deputaților. Cu acest prilej, la invitația Autorității Electorale Permanente de la București, o delegație a Comisiei Electorale Centrale, condusă de vicepreședintele Pavel Postica, participă la programul internațional de observare a scrutinului. Din delegație fac parte președinta Consiliului electoral de circumscripție electorală municipală Bălți, Svetlana Colesnic și șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media, Rodica Sîrbu.
În marja programului, a fost organizată o întrevedere a conducerii Autorității Electorale Permanente (AEP) cu observatorii internaționali acreditați. Președintele AEP, Toni Greblă, a prezentat activitățile specifice desfășurării proceselor electorale, arătând că toate activitățile pentru desfășurarea alegerilor parlamentare sunt în grafic și au fost întreprinse toate măsurile pentru ca alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot în cele mai sigure condiții și într-un cadru legal transparent.
„România parcurge o etapă foarte densă în ceea ce privește procesele electorale și doar prin organizarea unor alegeri libere și corecte poate fi câștigată încrederea cetățenilor în procesele electorale”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă. Președintele AEP a mai atras atenția asupra faptului că, în întreaga lume, procesele electorale pot fi influențate de activități de dezinformare, defăimare și fake-news, cu ajutorul platformelor de social media și a tehnologiei de tipul AI. Acestea pot fi răspândite într-un mod care poate să scape reglementărilor legale și pot să conducă la dezinformarea electoratului și la influențarea tendințelor de vot.
Pentru alegerile parlamentare de astăzi, autoritățile au organizat 18 968 de secții de votare pe teritoriul României, iar în străinătate alte 950 de secții de votare. La urne sunt așteptați peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot.
Din programul de observare a alegerilor parlamentare din România fac parte reprezentanți ai autorităților electorale din Republica Moldova, Estonia, Lituania, Portugalia, Turcia și Ucraina, precum și ai unor misiuni diplomatice acreditate în România. Aceștia au observat deschiderea secțiilor de votare, iar pe parcursul zilei vor vizita mai multe secții de votare din mun. București și județul Ilfov, iar la finele zilei vor asista la închiderea secțiilor și operațiunile de numărare a voturilor.