Comisia Electorală Centrală și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene depun eforturi consolidate pentru asigurarea dreptului la vot în afara țării

  • 07.08.2020
  • 2710
  • 0

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) s-au întrunit astăzi într-o nouă ședință a grupului de lucru interinstituțional, în cadrul căreia au fost discutate subiecte legate de organizarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în străinătate. La eveniment a fost prezent și reprezentantul Asociației obștești „Promo-LEX”.  

Părțile au trecut în revistă acțiunile realizate până în prezent, schițând și obiectivele pentru perioada electorală ce va urma. Pentru moment, prioritatea numărul unu este acumularea și analiza informațiilor pentru identificarea localităților în care să fie organizate secții de votare în afară de cele pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, evaluarea numărului necesar de secții și obținerea acceptului țărilor gazdă. În acest scop, CEC a adresat demersuri și a avut mai multe întrevederi cu reprezentanții misiunilor diplomatice. În acest răstimp, și asociațiile diasporale au răspuns apelului lansat, în premieră, de Comisie de a veni cu propuneri pentru deschiderea de secții de vot în localitățile din afară unde există concentrații de cetățeni moldoveni.

Un alt subiect s-a referit la identificarea și instruirea membrilor birourilor electorale. A fost menționată importanța desfășurării unei campanii eficiente pentru informarea și mobilizarea alegătorilor aflați în afara țării, cu implicarea tuturor părților interesate.

A fost analizat și cadrul normativ în vigoare, dar și propunerile conținute în proiectul de modificare a Codului electoral și legislației conexe inițiat de Parlamentul Republicii Moldova, care se referă la organizarea alegerilor în diasporă.

În cadrul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii asupra măsurilor ce urmează a fi întreprinse pentru asigurarea condițiilor de votare în maximă siguranță pe timp de pandemie. Amintim că ieri CEC a prezentat publicului pentru propuneri proiectul Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală.

Pornind de la interesul sporit manifestat față de scrutinul prezidențial și provocările cu care s-au confruntat autoritățile anterior, CEC va continua să își fortifice eforturile împreună cu autoritățile publice centrale și societatea civilă, în vederea analizei provocărilor existente și identificării celor mai optime soluții pentru garantarea dreptului la vot în străinătate.