Membrii CEC au avut astăzi întâlniri cu reprezentanții misiunilor de observare a alegerilor din partea Parlamentului European și a Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa

  • 03.11.2023
  • 690
  • 0

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au avut astăzi o discuție cu observatorii internaționali acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 din partea Parlamentului European și a Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa (CALRE) a Consiliului Europei.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a salutat delegațiile conduse de Bauza Diaz Jose Ramon și, respectiv, Gunn Marit HELGESEN și a făcut o prezentare a acțiunilor întreprinse pentru buna organizarea alegerilor locale generale din data de 5 noiembrie curent. În prezentarea sa, președinta CEC a menționat că acestea sunt primele alegeri care au loc urmare reformei electorale și adoptării unui nou Cod electoral. Un alt aspect abordat ține de provocările întâmpinate în această perioadă electorală, inclusiv ajustarea cadrului normativ conex prin actualizarea și aprobarea într-o redacție nouă a peste 40 de regulamente și instrucțiuni, atribuții noi pe partea ce ține de finanțarea politică și publicitatea politică și electorală, autorizarea sondajelor de opinie și aprobarea mesajelor de interes public în perioada electorală, permanentizarea activității consiliilor electorale de circumscripție de nivelul II dar și modificarea legii electorale în perioada electorală.

Membrii delegațiilor Parlamentului European și ai CALRE au apreciat eforturile autorității electorale în vederea îmbunătățirii practicilor electorale în țara noastră. Totodată, s-au interesat de felul cum, conform noului Cod electoral, activează componența Comisiei, mandatul și atribuțiile sale. Alte subiecte de interes au ținut de asigurarea transparenței finanțării campaniilor electorale, modelele buletinelor de vot, gestionarea și actualizarea listelor electorale, dar și cum are loc totalizarea rezultatelor alegerilor locale generale.

Pentru alegerile de duminică, CEC a acreditat 9 observatori din partea Parlamentului European și 29 de observatori din partea Congresul Autorităților Locale şi Regionale din Europa.