Peste 21 % dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot până la ora 12.00

  • 11.07.2021
  • 2525
  • 0

Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 12.00 au votat peste 600 mii de alegători sau peste 21 % din cei așteptați azi la urne.

Conform datelor statistice, cei mai activi alegători sunt în circumscripțiile electorale Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Glodeni, Șoldănești, Orhei, Rezina și Criuleni unde au votat peste 20 % din cei așteptați la urne. În municipiul Chișinău avem o participare de peste 120 mii alegători – sau peste 19 %. În cele 41 secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 16 mii de alegători.

În secțiile de votare deschise în străinătate au votat, până la această ora peste 70 mii de alegători. Conform informațiilor deținute, la acest moment sunt operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia, în următoarele ore urmând să se deschidă secțiile de votare din Statele Unite ale Americii și Canada.

La moment, sunt înregistrate disponibilități medii sau reduse la unele secții de votare din străinătate în următoarele state: Italia, Franța, Irlanda, Germania, România, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Portugalia și Grecia.

Cele mai solicitate sunt secțiile de votare din Bologna, 2 secții din Paris, Parma, Verona, Berlin, 2 secții din Frankfurt pe Main, Padova și Brescia

În contextul pandemiei COVID-19, facem îndemnul public ca diaspora să-și exercite dreptul la vot pe parcursul zilei cu respectarea strictă a normelor de conduită sanitară în vigoare din statele de reședință și să urmărească actualizările misiunilor diplomatice menite să fluidizeze aglomerațiile de cetățeni din jurul secțiilor de vot. În cazul statelor cu mai multe secții de vot, vă informăm că puteți afla care sunt trei cele mai apropiate secții de votare în funcție de locul unde sunteți accesând aplicația dezvoltată de CEC: diaspora.cec.md.

Până la această oră, la CEC a fost depusă o contestație ce se referă la acțiuni de agitație electorală în ziua alegerilor. CEC a transmis-o IGP-ului spre examinare, conform competențelor. Totodată, am recepționat 2 sesizări. Prima vizează deschiderea cu întârziere a secției de votare  nr.18/2 Florești. A doua se referă la un material video în care apar secvențe de la o secție de votare din Haga, Regatul Țărilor de Jos și invocă deficiențe în asigurarea infrastructurii secției de votare. Sesizarea va fi examinată și ulterior vom informa despre rezultatele examinării. Cu referire la informația din presă la acest subiect, rugăm instituțiile media naționale să dea dovadă de responsabilitate și să solicite reacții oficiale de la autoritatea electorală. În situația raportată nu a fost nimic ieșit din comun. Conform legislației, buletinele de vot se păstrează într-un loc sigur din interiorul secţiei de votare, în pachete legate a cîte 100 de bucăţi, şi se distribuie de către președintele biroului electoral al secţiei de votare, membrilor biroului pentru a fi eliberate alegătorilor în măsura necesităţii.

Facem apel la respectarea, și în continuare, a instrucțiunilor de protecție și prevenire a infectării cu virusul COVID-19 elaborate de către autorități. Reamintim alegătorilor despre obligația de a purta masca în incinta secției de votare, să vină cu pixul personal pentru a semna în lista electorală, să-și dezinfecteze mâinile la intrarea și la ieșirea din secție.