Prevenirea sexismului, discursului de ură și violenței în bază de gen în viitoarele alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova în atenția CEC

  • 26.04.2024
  • 360
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a discutat, astăzi, în cadrul unei mese rotunde, despre acțiuni de combatere a sexismului, discursului de ură și violenței bazate pe gen în contextul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din toamna acestui an.

De asemenea, în cadrul discuțiilor s-au prezentat principalele evoluții în procesul de prevenire și combatere a acestor fenomene în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

La masa rotundă au participat parteneri internaționali, experți, societatea civilă, primare din unele localități, reprezentanți ai partidelor politice și ai autorităților publice locale și centrale, mass-media.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a subliniat, în debutul evenimentului, despre necesitatea informării mai largi a societății cu privire la metodele de raportare a cazurilor de sexism, a discursurilor de ură și a violenței în bază de gen. Ea a spus că aceste fenomene se acutizează în cadrul campaniilor electorale, iar mesajele sunt difuzate pe diverse canale de informare.

„Sexism, discriminare, violență bazată pe gen sunt noțiuni pe care deja ne-am obișnuit să le auzim în orice campanie electorală. În alegeri discursul instigator la ură devine un instrument de manipulare a electoratului, în special al celui neinformat şi credul. Cu toate că sunt prevăzute sancțiuni pentru aceste tipuri de discursuri, victimele mesajelor sexiste, a celor de ură sau de hărțuire, de cele mai dese ori nu se adresează organelor competente pentru a pedepsi vinovatul. Fie că e din lipsă de informare, de frică, de sentimentul de rușine sau din cauza procesele anevoioase sau a lipsei de încredere că lucrurile pot fi schimbate. Despre aceasta însă trebuie să discutăm, pentru acești oameni trebuie să muncim, să-i îndrumăm, să-i ajutăm, să creăm condițiile necesare pentru ca să nu le fie jenă să denunțe discursurile sexiste, să nu le fie frică să vorbească despre cazurile de violență, să fie determinate să nu accepte în adresa lor discuri de ură”.

Experți prezenți la eveniment au făcut o retrospectivă a cazurilor monitorizate în sursele mass-media în perioada campaniei electorale și au făcut recomandări pentru autorități și actorii implicați în procesul electoral să acorde acestui subiect o atenție mai mare pentru a preveni acutizarea acestora și difuzarea pe larg în spațiul public.

Totodată, au fost puse în discuție viitoarele acțiuni premergătoare alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din toamna acestui an în procesul de prevenire și combatere a discursurilor sexiste, de ură și a violenței în bază de gen, precum și metodele de raportare a acestora.

Evenimentul a fost co-organizat de Oficiul Consiliului Europei la Chișinău și UN Women Moldova. Masa rotundă este parte a inițiativei comune a proiectului CoE „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza III”, proiectul UE/CoE „Combaterea discriminării, discursului de ură și a crimelor motivate de prejudecată în Republica Moldova”, proiectului Congresului CoE „Consolidarea culturii dialogului și a guvernării locale deschise și etice” și proiectului CoE „Consolidarea diversității și egalității în Republica Moldova”.