Secretara Comisiei Electorale Centrale, Dana Munteanu, participă la cel de-al 12-lea Forum Global pentru Democrația Modernă Directă. Evenimentul este organizat de către Asociația Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB), în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă din România și se desfășoară în perioada 15-18 mai 2024 la București.
În acest an discuțiile Forumului se axează pe subiectul avansării și asistenței democrației directe din perspectiva autorităților electorale, în special, cu interes pe experiența țărilor participante la organizarea și desfășurarea referendumurilor.
Dana Munteanu a prezentat experiența Republicii Moldova la acest capitol, prin prisma cadrului legal și a practicilor de organizare și desfășurare a plebiscitelor în țara noastră.
În prezentarea sa, secretara Comisiei a menționat că autoritatea electorală își propune, după fiecare scrutin, să îmbunătățească legislația, iar pentru asigurarea eficienței referendumului este necesară o reglementare corectă și clară juridică a procedurii, asigurarea transparenței rezultatelor, imparțialitatea mass-media, grad înalt de participare din partidelor politice.
„Rezultatele referendumului nu trebuie să producă dezbinări ideologice, naționale, sociale sau economice. Eficiența referendumului este determinată de prezența culturii politice și a conștiinței civice la cetățenii care se implică în procesele politice. În Republica Moldova plebiscitul are trăsături specifice, determinate de particularitățile politice ale statului, dar și de nivelul de cultură politică al oamenilor. Anterior, procedura de organizare și desfășurare a referendumului, a creat mai multe dificultăți atât în rândul celor interesați în petrecerea acestuia, cât și pentru instituțiile care sunt responsabile de corectitudinea organizării și desfășurării acestuia”, a spus Dana Munteanu.
În Republica Moldova, în toamna acestui an, se vor desfășura concomitent două scrutine: alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și un referendum republican constituțional, iar evenimentul este un bun prilej de a cunoaște provocările și soluțiile altor state la acest capitol pentru a asigura o bună implicare și participare la vot a cetățenilor.