Soluționarea litigiilor electorale în temeiul instrumentarului Consiliului Europei și practica CEDO

  • 17.09.2020
  • 2012
  • 0

În perioada 17 - 18 septembrie curent, are loc seminarul dedicat judecătorilor și Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova cu tematica „Soluționarea litigiilor electorale în temeiul instrumentarului Consiliului Europei și practica Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”.

La eveniment participă judecători, membri ai Comisiei Electorale Centrale, funcționari din cadrul aparatului CEC, precum și experți ai Consiliului Europei în materie electorală.

Pe parcursul zilei de astăzi, participanții dezbat două module introductive ce vizează standardele și principiile internaționale ale alegerilor democratice la nivel universal și regional, abordându-se jurisprudența CEDO privind litigiile electorale prin prisma țărilor din parteneriatul Estic. Celălalt modul ține nemijlocit de prezentarea în linii generale a cadrului normativ al Republicii Moldova privind principiile organizării alegerilor și administrația electorală.

Mâine, 18 septembrie, experții naționali urmează să aprofundeze subiectele sus-menționate cuprinzând mai multe aspecte particulare privind competența de examinare a litigiilor electorale de către organele electorale, particularitățile de examinare și soluționare a litigiilor electorale, precum și practica jurisprudenței Curții Constituționale a Republicii Moldova și a instanțelor specializate în contenciosul administrativ.

Subliniem că seminarul este organizat în colaborare cu Consiliul Europei și face parte din Proiectul „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova”.