logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 14 zile

CEC își consolidează capacitățile în domeniul administrării procesului electoral

  • 30.06.2023
  • 834
  • 0

În perioada 27-29 iunie 2023, Comisia Electorală Centrală (CEC), cu suportul Consiliului Europei, a desfășurat un curs internațional de tip BRIDGE, cu tema „Gestionarea zilei alegerilor”. Evenimentul a fost organizat în contextul pregătirii pentru alegerile locale generale planificate pentru anul curent. Beneficiarii instruirii au fost membrii și funcționarii Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai Centrului de instruire continuă în domeniul electoral și managementul Consiliului Electoral Central al Găgăuziei. 

Seminarul a avut drept obiectiv identificarea riscurilor/problemelor ce ar putea apărea în procesul electoral, precum și dezvoltarea competențelor necesare, pentru a ajuta funcționarii electorali să prevină și să soluționeze în mod eficient și profesionist eventualele situații de criză.

În cadrul grupurilor de lucru, participanții au participat la simularea zilei alegerilor, sesiuni de brainstorming, exerciții practice și la o testare a accesibilității unei secției de votare inaccesibile, din perspectiva persoanelor cu diferite forme de dizabilitate. Aceștia au discutat despre principiile organizării unor alegeri libere și corecte, diferențele dintre management și leadership și au elaborat profilul unui lider perfect. Cursul BRIDGE a reprezentat și un bun prilej pentru consolidarea echipei CEC, analiza provocărilor ce ar putea apărea în ziua alegerilor, inclusiv în contextul intrării în vigoare a noilor prevederi ale Codului electoral.   

BRIDGE este o abreviere din limba engleză, care se descifrează – Crearea Resurselor pentru Îmbunătăţirea Democraţiei, Guvernării şi Alegerilor. BRIDGE reprezintă un program de dezvoltare profesională pentru pregătirea specialiştilor, utilizând cele mai performante metodologii şi tehnici existente în domeniul electoral. Noutatea acestei instruiri a fost și integrarea activităților iEXCE îm cursul BDRIGE. iEXCEL reprezintă un curriculum de leadership electorală bazat pe scenarii, elaborat de Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES). Acesta are drept scop dezvoltarea abilităților necesare pentru a consolida independența instituțională, a organiza alegerile în contextul situațiilor de criză crize, a face față manipulării alegerilor de către actorii politici și pentru a promova reziliența și capacitatea instituțională.