logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 14 zile

Consiliul Europei va susține, și în continuare, promovarea și consolidarea proceselor democratice din Republica Moldova

  • 14.06.2023
  • 8124
  • 0

În perioada 14-15 iunie curent, o delegație a Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova (CEC) efectuează o vizită de studiu la Consiliul Europei (CoE), la Strasbourg, Republica Franceză.

Delegația, condusă de președinta instituției, Angelica Caraman, este reprezentată de membrii CEC și funcționari din cadrul Aparatului Comisiei, reprezentanți ai Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral  (CICDE) și ai Consiliului Electoral Central din UTA Găgăuzia.

Pe parcursul a două zile, au loc o serie de întrevederi cu oficiali din cadrul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), ai Congresului Autorităților Locale și Regionale, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Curții Europene a Drepturilor Omului și experți în materie electorală. Astfel, temele discutate și subiectele de interes în cadrul vizitei țin de cunoașterea standardelor CoE în ceea ce privește asigurarea transparenței finanțării politice, realizarea recomandărilor misiunilor de observare a alegerilor de către CoE, societatea informațională și inteligența artificială în procesele electorale, practica cooperării interinstituționale în combaterea corupției în alegeri în statele membre ale CoE, participarea femeilor în procesul de luare a deciziilor.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a relevat că această vizită reprezintă o bună oportunitate pentru familiarizarea cu activitatea și competențele instituțiilor Consiliului, în același timp, contribuind și la consolidarea relațiilor de colaborare între CEC, CICDE și CoE. Totodată, președinta CEC a reiterat gratitudinea pentru asistența și expertiza oferită pentru dezvoltarea și modernizarea proceselor electorale din Republica Moldova.

La rândul său, oficialii Consiliului Europei au salutat eforturile autorităților de la Chișinău de realizare a reformei electorale, care urmărește îmbunătățirea transparenței și integrității proceselor electorale din țara noastră. Conducerea Directoratului General Democrație a remarcat că implementarea noutăților Codului electoral, intrat în vigoare la începutul acestui an, vor aduce beneficii atât procesului în sine, cât și participanților în alegeri. O atenție aparte a fost acordată subiectelor legate de reforma managementului de administrare electorală, inclusiv prin includerea Consiliului Electoral Central din UTA Găgăuzia în sistemul național de organizare a alegerilor, permanentizarea activității organelor electorale, precum și profesionalizarea și certificarea funcționarilor electorali.

În cadrul vizitei, a fost apreciată pozitiv gestionarea suportului oferit, până în prezent, Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova. În acest context, oficialii europeni au declarat că vor susține, și în continuare, consolidarea valorilor democratice din țara noastră, în vederea respectării drepturilor electorale ale cetățenilor, ca drepturi fundamentale ale democrației.

Vizita la Strasbourg este realizată în cadrul asistenței oferite de CoE pentru dezvoltarea proceselor electorale din țara noastră în cadrul  proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza III”.