Modificarea legislației electorale va facilita exercitarea dreptului la vot de către cetățenii din diasporă

  • 01.07.2022
  • 2924
  • 0

Propunerile de modificare a Codului electoral și legislația conexă, precum și Conceptul  sistemului de vot prin internet „e-Votare” au fost prezentate astăzi în cadrul Forumului de discuții „Implementarea Votului electronic în Moldova și Dreptul la vot al Diasporei moldovenești”, organizat de Institutul Republican Internațional. Evenimentul a reunit reprezentanți ai serviciului diplomatic din Moldova, partide politice, organizații neguvernamentale locale și internaționale, instituții ale statului implicate în procesul de implementare a votului electronic.

În cadrul prezentării, Alexandr Berlinschii, s-a referit la principalele aspecte din proiectul noului Cod electoral privind organizarea și desfășurarea alegerilor peste hotare. Potrivit acestora, se propune ca ziua alegerilor să fie sâmbătă, iar, din motive obiective, unele birouri electorale ale secțiilor de votare și-ar putea desfășura activitatea pe parcursul a 2 zile (vineri și sâmbătă).

Alte aspecte relatate țin de criteriile ce se propun a fi luate în considerare în procesul de luare a deciziei despre numărul secțiilor de votare, precum și componența organelor electorale responsabile de pregătirea și desfășurarea scrutinului.

O atenție aparte a fost acordată subiectului legat de votul prin internet. Alexandr Berlinschii a punctat că prin implementarea acestui sistem, procesul de votare va fi mult mai accesibil, se va reduce timpul de votare și vor fi eliminate rândurile la secțiile de vot. “Votul electronic are și o serie de beneficii, precum: confortul alegătorului, operativitatea, garantarea exercitării dreptului la vot pentru cetățenii din străinătate sau a celor aflați în imposibilitate de a veni la secția de votare”, a menționat secretarul CEC.

Amintim că propunerile pentru modificarea Codului electoral și Conceptul votului prin internet „e-Votare” au fost aprobate recent de CEC, iar documentele au fost transmise Parlamentului și Guvernului spre examinare.

Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” este disponibil pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, la rubrica „Cadrul normativ”, compartimentul „Transparența decizională”, categoria „Procesul decizional” sau accesând https://bit.ly/3H98rU3 .