Codul electoral a fost adoptat în lectură finală

  • 08.12.2022
  • 1997
  • 0

În ședința de astăzi, 8 decembrie curent, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, Codul electoral al Republicii Moldova. Documentul are scopul de a perfecționa procedurile electorale, de a înlătura ambiguitățile și contradicțiile dintre Codul electoral și alte legi, precum și de a implementa recomandările formulate de funcționarii electorali și rapoartele misiunilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor.

Tot astăzi, deputații au votat în lectura a doua Legea pentru modificarea unor acte normative (cadrul electoral conex). Aceasta constă în perfecționarea procedurilor electorale prin modificarea și ajustarea actelor normative ce conțin dispoziții referitoare la alegeri, astfel încât să corespundă tendințelor de adoptare a prevederilor noului Cod electoral. Legea prevede modificarea a peste 15 acte normative ale căror reglementări interacționează cu cele ale legislației electorale și cu domeniul de activitate al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Unele modificări au ca scop corelarea actelor normative cu prevederile noului Cod electoral.

Amintim că urmare adoptării noului Cod electoral, implementarea reformei electorale va continua prin revizuirea și aprobarea de către CEC, într-o nouă redacție, a tuturor actele normative ale Comisiei. Totodată, CEC împreună cu CICDE, va desfășura acțiuni de informare și instruire pentru familiarizarea cetățenilor și a tuturor subiecților electorali privind modificările operate la legislația electorală.