Experiența portugheză în organizarea votului prin corespondență în atenția Comisiei Electorale Centrale

  • 18.06.2024
  • 360
  • 0

O delegație a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova se află, în perioada 18-20 iunie la Lisabona, Republica Portugheză pentru a se familiariza cu experiența organizării, în această țară, a votului prin corespondență. Din delegația condusă de președinta instituției, Angelica Caraman, fac parte membri și funcționari ai Comisiei și reprezentanți ai Centrului de instruire continuă în domeniul electoral.

Această vizită urmărește studierea și înțelegerea în profunzime a procedurilor și bunelor practici legate de votul prin corespondență. Necesitatea preluării bunelor practici în materie de organizare a alegerilor pentru cetățenii din străinătate rezidă din perfecționarea procedurilor electorale în contextul alegerilor din 20 octombrie curent și având în vedere interesul sporit al acestora pentru procesele democratice din țara noastră, fapt dovedit prin participarea activă la ultimele scrutine naționale.

La întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Administrației Interne și Consiliului Electoral Național discuțiile au acoperit aspecte legate de gestionarea procesului de vot prin corespondență, de la înregistrarea alegătorilor până la totalizarea rezultatelor, securitatea și integritatea votului prin corespondență, logistică și procese administrative, precum și modalitățile de informare și educare a alegătorilor.

Portugalia este un bun exemplu pentru țările care implementează votul prin poștă, ca una dintre metode alternative de vot. Având o diasporă numeroasă, votul prin corespondență facilitează participarea la alegeri a acestora. Remarcabil este și interesul sporit pentru această modalitate de vot, de exemplu, la scrutinul parlamentar din martie curent, au fost înregistrate peste 1,5 mln de cereri din 189 de țări ale lumii.

„Experiența Portugaliei în gestionarea votului prin corespondență este una de succes și oferă lecții valoroase pentru Republica Moldova. Am învățat multe despre importanța unor procese bine structurate și despre măsurile necesare pentru a asigura un vot sigur și accesibil pentru toți cetățenii noștri din străinătate” a declarat Angelica Caraman, președinta CEC.

Amintim că, la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegiei, Finlanda, Islanda și Regatul Suediei vor putea vota prin corespondență. Pentru aceasta, alegătorii din aceste țări trebuie să se înregistreze pe pagina inregistrare.cec.md.

Vizita de studiu la Lisabona, Republica Portugheză consolidează eforturile CEC Moldova de a moderniza sistemul electoral din țara noastră și de a îmbunătăți accesul la vot pentru toți cetățenii, indiferent de locul în care se află. Acțiunea este organizată cu suportul Consiliului Europei în cadrul proiectului „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza a treia”.