20 octombrie 2024 – alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional

  • 17.05.2024
  • 583
  • 0

Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data de 20 octombrie 2024 pentru desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Totodată, în aceiași zi, în Republica Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". În cadrul ședinței de joi, 16 mai 2024, Legislativul a aprobat două proiecte de hotărâre în acest sens.

Astfel, potrivit legislației electorale, data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Scrutinul se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, însă nu mai târziu de termenul stabilit de Constituție.

Potrivit Constituției, mandatul Președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către Președintele nou- ales.

În continuare, Comisia Electorală Centrală va demara procedurile necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor din toamna acestui an.