73% din alegători sunt convinși că educația electorală contribuie la implicarea mai mare a cetățenilor în procesele electorale

  • 12.01.2022
  • 5632
  • 0

Majoritatea alegătorilor (78%) cred că educația civică continuă în domeniul electoral este importantă pentru asigurarea alegerilor incluzive, transparente și corecte, arată un sondaj realizat după scrutinul parlamentar din vara lui 2021. 73% din respondenți sunt siguri că educația electorală poate spori activismul cetățenilor în cadrul alegerilor. Totodată, majoritatea absolută a alegătorilor (96%) sunt convinși că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri. Însă, doar 65% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată.

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice CIVIS, la cererea PNUD Moldova, în perioada august – septembrie 2021. La sondaj au participat 1501 respondenți. Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile prezidențiale din 2020, cele parlamentare și locale din 2019.

96% din respondenții sondajului sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor parlamentare. 92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. Comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020, a crescut cu 15% ponderea alegătorilor care s-au simțit în siguranță foarte mare că nu se vor infecta. Conform respondenților, au fost respectate practic toate regulile anti-pandemice în ziua alegerilor, cu excepția utilizării pixului personal.

De asemenea, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral (peste 90%). 35% din respondenți (în creștere cu 2% față de sondajul precedent) doresc să se implice în procesul electoral în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali.

40% din respondenți au auzit sau au fost martori la încălcări pe durata perioadei electorale a alegerilor parlamentare 2021, în special cadouri electorale (bani, produse alimentare etc.). 8% din alegători au făcut referință la amenințări la locul de muncă privind opțiunea de vot în favoarea unui concurent electoral.

Studiul evidențiază și anumite deficiențe, cum ar fi că majoritatea secțiilor de votare deschise la parlamentare nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 35% din alegători au confirmat existența rampelor. Totuși, procentul acestora este în creștere cu 12% față de primul sondaj (parlamentarele 2019).

Doar 10% din respondenți cunosc corect toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul țării. Doar 17% din alegători consideră că modul de finanțare a partidelor politice sau a concurenților electorali și a campaniilor electorale este destul de transparent.

A crescut procentul celor care cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale în listele electorale pe pagina web a CEC (cec.md) - 62% din respondenți, în creștere cu 12% față de studiul precedent. 29% (în scădere cu 3% față de studiul precedent) știu că pot verifica listele electorale și la secțiile de votare.

Cercetarea a fost realizată în baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, acoperind atât zonele rurale, cât și cele urbane. Grupul-țintă a fost populația cu drept de vot, în vârstă de 18 ani și mai mult din 314 localități. 70% din chestionare au fost realizate în limba română și 30% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,6%.

Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia oficială a PNUD, instituției finanțatoare sau a Guvernului Republicii Moldova.