logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 33 zile

A fost instituit Grupul de lucru pentru prevenirea și combaterea finanțării ilegale a campaniilor electorale și coruperii alegătorilor

  • 12.08.2024
  • 331
  • 0

La inițiativa Comisiei Electorale Centrale a fost creat Grupul de lucru interinstituțional privind coordonarea acțiunilor specifice finanțării grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale ale concurenților electorali/participanților la referendum la alegerile din 20 octombrie 2024. Din grup fac parte reprezentanți ai Comisiei, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Inspectoratului General al Poliției, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului Fiscal de Stat, Cancelariei de Stat și ai societății civile: Asociația Promo-LEX și Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”.

Astăzi, 12 august, în cadrul primei ședințe, membrii Grupului de lucru au realizat un schimb de opinii referitoare la principiile și mecanismele de activitate, precum și interacțiunea autorităților implicate. Totodată, a fost stabilit, de comun acord, programul de activitate și sarcinile ce le revin membrilor, în funcție de specificul activității instituțiilor pe care le reprezintă.

Alte subiecte discutate au ținut de sporirea transparenței și corectitudinii finanțării campaniilor electorale, necesitatea asigurării unui controlul sporit asupra veniturilor și cheltuielilor grupurilor de inițiativă și a concurențelor electorali, metode de prevenire și, după caz, combaterea utilizării resurselor administrative.

Activitatea Grupului de lucru va fi îndreptată spre prevenirea și combaterea finanțării ilegale a campaniilor electorale și coruperii alegătorilor în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent.