CEC a examinat rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020

  • 06.03.2020
  • 1574
  • 0

Comisia Electorală Centrală a examinat, în cadrul ședinței de astăzi, rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile parlamentare noi, în circumscripția electoral uninominală nr.38, municipiul Hâncești, din 15 martie 2020, la situația din 14, 21 și 28 februarie 2020.

Astfel, conform programului calendaristic, campania electorală a concurenților electorali a început la 14 februarie 2020, iar rapoartele au fost prezentate la Comisie de către: Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul electoral UNIREA, Partidul Liberal Democrat din Moldova, și un candidat independent - Cobzac Grigore. Rapoartele pot fi accesate pe următorul link.

În urma verificării, Comisia a constatat că rapoartele depuse de partidele: Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul electoral UNIREA, Partidul Liberal Democrat din Moldova, au fost întocmite și prezentate în conformitate cu prevederile Codului electoral și a Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale.

Blocul electoral UNIREA a informat, la data de 14 februarie 2020, despre faptul că nu a deschis contul cu mențiunea „Fond electoral”, iar Partidul Liberal Democrat din Moldova, la situația din 14 februarie, nu a prezentat nicio notă informativă privind deschiderea sau nedeschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”.

Candidatul independent, Cobzac Grigore, nu a prezentat rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru perioadele de raportare și nicio notă informativă privind deschiderea sau nedeschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”.

Cu referire la Partidul Politic „Șor”, Comisia constată că în rapoartele prezentate de concurentul electoral la situația din 14, 21 și 28 februarie curent nu sunt reflectate cheltuielile pentru transportarea alegătorilor în scopuri electorale, fapt constatat prin Hotărârea CEC nr. 3791 din 4 martie curent.

În acest context, Comisia a obligat candidatul independent, Cobzac Grigore, să prezinte, în termen de 24 de ore, rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală la situația din 14, 21 și 28 februarie 2020 sau, după caz, să informeze Comisia despre neîncasarea veniturilor și neefectuarea cheltuielilor pentru perioada supusă raportării sau despre faptul că nu va deschide un cont la bancă cu mențiunea „Fond electoral”.

Partidul Politic „Șor” a fost obligat să prezinte, în termen de 24 de ore, rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală la situația de referință, în care să fie reflectate cheltuielile de transport, fapt constatat în Hotărârea CEC nr.3791 din 4 martie 2020.