logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 33 zile

CEC a înregistrat un grup de inițiativă în susținerea candidatului la alegerile prezidențiale și un participant la referendumul republican constituțional

  • 29.08.2024
  • 390
  • 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat un grup de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și un participant la referendumul republican constituțional.

Astfel, membrii CEC au aprobat, în ședința de astăzi, înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Alexandru Arseni, desemnat de către un grup de cetățeni. De asemenea, CEC a confirmat și persoana responsabilă de finanțe (trezorier).

Totodată, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, cu opțiunea „DA”.

CEC a examinat și a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Vasile Bolea. Motivul invocat ține de statutul său de membru de partid incompatibil cu condiția desemnării în calitate de candidat independent.

În aceeași ședință, CEC a reexaminat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Vasile Tarlev. Drept urmare, a fost anulată hotărârea CEC nr. 2722 din 23 august 2024 prin care a fost înregistrat acest grup de inițiativă.

Reamintim că perioada de depunere a cererii în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se încheie la 31 august 2024. Până în prezent, CEC a înregistrat 12 grupuri de inițiativă. Mai multe detalii le găsiți pe pagina web oficială a Comisiei, la rubrica „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.