CEC anunță că la ora 21.00 s-au închis toate secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova

  • 01.11.2020
  • 1989
  • 0

CEC anunță că la ora 21.00 s-au închis toate secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, 8 secții de votare din afara țării au decis prelungirea programului: cu  1 oră: secția de votare nr. 1/358, Tel Aviv, Israel și secția de votare nr. 1/438 Berlin, Germania și 1/349 din Frankfurt pe Main, Germania; precum și cu 2 ore: secția de votare nr. 1/408 din Iași, România; secția de votare nr. 1/379 din Mestre, Italia; secția de votare nr. 1/343 Villeneuve-Saint-Georges, Republica Franceză, secția de votare nr. 1/343 Kassel, Germania.

CEC mulțumește pentru implicare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul organizării proceselor electorale care au susținut Comisia în efortul de pregătire și desfășurare a acestui scrutin, în condiții deloc ușoare.

La fel, aducem la cunoștință că procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore și în condițiile unei transparențe totale. Conform datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției, până la ora 19.00 au fost înregistrate 173 de informații, în care au fost declarate diferite încălcări/incidente și alte acțiuni, după cum urmează:

-         22 de cazuri de blocare a traseelor;

-         1 caz de blocare a secției de votare;

-         12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot;

-         10 cazuri de corupere a alegătorilor;

-         59 cazuri de transportare a alegătorilor;

-         13 cazuri de agitație electorală;

-         14 cazuri de amplasare a afișajului electoral;

-         9 cazuri de nerespectare a prevederilor hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

CEC a fost sesizată de o misiune de observare a alegerilor despre o situație produsă în secția de votare din localitatea Lipcani, raionul Briceni, unde, a fost desigilată urna mobilă, înainte de încheierea activității biroului electoral. Cazul se investighează.

CEC face apel către actorii implicați în procesul electoral, în special candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova, să aștepte ca procesul de votare să se încheie, să urmărească rezultatele prezentate de procesului, pentru a nu crea panică în rândul alegătorilor. În cazul în care consideră că, pe parcursul zilei de azi, au fost comise anumite încălcări, le recomandăm să folosească instrumentele legale (contestații, sesizări).