CEC desfășoară seminare pentru secretarii consiliilor raionale și locale privind procedura de confirmare a legalității alegerilor, validarea și atribuirea mandatelor de primar și consilier

  • 10.04.2024
  • 368
  • 0

Președinții consiliilor electorale al circumscripțiilor electorale de nivelul al doilea desfășoară, în această perioadă, seminare de instruire pentru secretarii consiliilor raionale și locale privind procedura de confirmare a legalității alegerilor, validarea și atribuirea mandatelor de primar și de consilier.

Scopul acestor instruiri constă în familiarizarea secretarilor consiliilor raionale și locale despre procedura de atribuire a mandatului de consilier candidatului supleant și ordinea de depunere a documentelor în vederea ridicării și atribuirii mandatului alesului local, precum și pentru aplicarea uniformă a prevederilor Regulamentului cu privire la procedura de confirmare a legalității alegerilor, validarea și atribuirea mandatelor de primar și de consilier, aprobat prin hotărârea CEC nr. 1104/2023.

Astăzi, 10 aprilie 2024, au avut loc primele seminare în raioanele Ungheni, Telenești și Ștefan Vodă.

Subiectele abordate au vizat perioada de recepționare a documentelor pentru a confirma sau infirma legalitatea alegerilor și validarea mandatelor, organizarea primei ședințe de constituire a consiliilor locale, eliberarea legitimațiilor de aleși locali, incompatibilitățile de funcție, procedura de ridicare și atribuire a mandatelor aleșilor locali. Au fost discutate și aspectele organizării și desfășurării a alegerilor locale noi pentru funcția de primar și/sau consiliu local.

Seminarele vor fi organizate în toate raioanele din țară.