logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 64 zile

CEC informează despre condițiile speciale pentru candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova

  • 15.08.2024
  • 244
  • 0

Comisia Electorală Centrală comunică despre condițiile speciale pentru a putea candida la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Potrivit legislației electorale, în funcția de Președinte al Republicii Moldova poate fi ales cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot care:

-        are vârsta de 40 ani împliniți în ziua alegerilor;

-        a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani;

-        cunoaște limba română;

-        are studii superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

-        nu cade sub incidența restricțiilor stabilite la art. 16 alin. (2) lit. c) și d) din Codul electoral nr. 325/2022, și anume: nu este condamnat la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; nu are antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție; nu este privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Dreptul de a desemna candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a actului cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale, blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile Codului electoral și cetățenii Republicii Moldova care își înaintează propria candidatură.

Desemnarea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova se face începând cu 60 de zile înainte de data alegerilor și terminând cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Pentru alegerile din acest an, perioada de desemnare a candidaților la prezidențiale va începe pe 21 august 2024.

Mai multe detalii despre particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova găsiți pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, la rubrica „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.