logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 49 zile

CEC își consolidează capacitățile de organizare a activității și a proceselor electorale în teritoriu

  • 17.07.2024
  • 993
  • 0

În perioada 15-18 iulie, o delegație a Comisiei Electorale Centrale (CEC) efectuează o vizită de studiu în România. Vizita este organizată cu suportul IFES Moldova având drept scop schimbul de experiență și de bune practici, precum și consolidarea rețelei președinților Consiliilor electorale de circumscripție electorală de nivelul doi. 

Pe parcursul a două zile reprezentanții Autorității Electorale Permanente a României (AEP), inclusiv din cadrul Direcțiilor Județene împărtășesc cu președinții Consiliilor electorale de circumscripție electorală de nivelul II, membrii CEC, funcționari ai Aparatului Comisiei și ai Centrului de instruire continuă în domeniul electoral, cunoștințe despre logistică și organizarea alegerilor la nivel de județ, precum și despre comunicare, instruire, monitorizarea actualizărilor Registrului electoral și supravegherea finanțării politice.

Evenimentul a fost deschis de către Președintele AEP, Toni Greblă, cu o prezentare despre experiența României în organizarea concomitentă a mai multor scrutine, inclusiv locale și europarlamentare din acest an, atunci când alegătorii veniți la urne au primit câte 5 buletine de vot. Președintele Autorității Electorale a subliniat importanta pregătirilor pentru scrutin cu accent pe comunicarea cu toți participanții în alegeri, precum și comunicarea între autoritatea electorală și structurile din teritoriu. De asemenea, a împărtășit planurile instituției pentru anii viitori.

„Schimbul de bune practici este o oportunitate excelentă de a prelua experiența colegilor având în vedere că în toamna acestui an vom organiza două scrutine concomitente: alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional” a spus Angelica Caraman, Președinta Comisiei Electorale Centrale în mesajul său. Ea a menționat despre importanța îmbunătățirii abilităților de comunicare internă și consolidarea rețelei CECE II construind astfel o echipă CEC mai puternică care deține cunoștințele și competențele necesare pentru buna organizare și desfășurare a viitoarelor alegeri. Președinta a adus un mesaj de mulțumire colegilor din România pentru deschidere și a menționat că vizită este o expresie a de consolidare a relațiilor de prietenie dintre cele două autorități electorale.

Un alt subiect de interes a fost modalitatea de recrutate a funcționarilor electorali. Discuțiile  s-au axat pe criteriile de selectare, responsabilitățile și drepturile persoanelor implicate, precum și procedurile de admitere și evidență a corpului de funcționari electorali. În acest sens, atât reprezentanții Comisiei Electorale Centrale cât și ai Autorității Electorale Permanente au concluzionat că recrutarea și instruirea funcționarilor electorali și a operatorilor reprezintă un proces esențial pentru asigurarea desfășurării corecte și transparente a alegerilor.

Vizita de studiu a delegației Comisiei Electorale Centrale în România este organizată cu suportul IFES Moldova. Comisia Electorală Centrală și Autoritatea Electorală Permanentă din România au încheiat un Acord de colaborare în domeniul electoral în data de 11 noiembrie 2019.