Combaterea sexismului, hărțuirii și violenței împotriva femeilor în alegeri, în atenția CEC

  • 30.11.2022
  • 1470
  • 0

Conceptul și planul de implementare al campaniei de sensibilizare cu privire la combaterea sexismului, hărțuirii și violenței împotriva femeilor în alegeri a fost prezentat în cadrul unui eveniment public organizat miercuri, 30 noiembrie curent. Activitatea a fost organizată de către Comisia Electorală Centrală, cu suportul Consiliului Europei.

În cadrul evenimentului, reprezentanți ai organelor electorale și ai altor autorități publice, ai societății civile, partidelor politice și organizațiilor internaționale de profil au venit cu propuneri de îmbunătățire a documentelor elaborate și au discutat despre modalitatea de implementare a acestora, subliniind importanța asigurării unei sinergii a eforturilor întreprinse în acest sens.

Președinta CEC Angelica Caraman a menționat că agresivitate și etica în campaniile electorale trebuie să sensibilizeze fiecare cetățean, deoarece e mai important să combatem astfel de fenomene decât să ajungem să aplicăm sancțiuni. „Scrutinele nu trebuie să reprezinte o confruntare între oamenii care gândesc diferit. Ele sunt o competiție, în care învinge cel mai bun, promovând valori adevărate. O campanie electorală fără agresivitate are loc atunci când fiecare dintre noi reacționează prompt la situațiile de nerespectare a normelor etice de conduită și nu promovează modele de comportament nedemn.” Totodată, doamna Caraman a subliniat actualitatea, importanța și relevanța elaborării materialelor sus-menționate, precum și a realizării activităților planificate, ținând cont și de faptul că în următorii trei ani urmează să fie organizate alegeri la nivel național.

William Massolin, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a subliniat: „Consiliul Europei, prin intermediul Comitetului de Miniștri și Adunării Parlamentare, deja de o perioadă lungă de timp îndeamnă la renunțarea la stereotipurile de gen și la inegalitățile între femei și bărbați. Rapoartele și datele oficiale arată că manifestarea sexismului, a discursului instigator la ură, a discriminării împotriva femeilor este, din păcate, în creștere în perioadele electorale, în special în rândul concurenților electorali. Grație acestei campanii de informare, ne propunem să creștem nivelul de înțelegere a problemei discursului sexist în campaniile electorale și a consecințelor acestuia, dar și a altor forme de discriminare, în principal orientate împotriva femeilor candidate, precum hărțuirea și violența.”

Conceptul și planul de implementare al campaniei de sensibilizare cu privire la combaterea sexismului, hărțuirii și violenței împotriva femeilor în alegeri este elaborat în cadrul proiectului “Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza II”, și  a proiectului “Suport pentru implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova”, implementate de Consiliului Europei.