logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Comisia Electorală Centrală în discuții cu reprezentanții Comisiei de la Veneția

  • 10.09.2024
  • 326
  • 0

Membri și funcționari din cadrul Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova (CEC) au participat la un webinar cu membrii Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și reprezentanți ai societății civile. Discuțiile s-au axat pe subiectul organizării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 20 octombrie 2024.

În cadrul evenimentului participanții au pus în discuție aspecte legate de organizarea scrutinelor din toamna acestui an cu accent pe noutățile din legislația electorală, dezinformarea în spațiul public, finanțarea din străinătate a campaniilor electorale și utilizarea resurselor administrative, presiunile exercitate de unii actori politici asupra autorității electorale precum și altele. 

Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, a apreciat interesul reprezentanților Comisiei de la Veneția față de procesele electorale din Republica Moldova. „Această expertiză din partea unui organism de referință este foarte importantă pentru noi. Deși am încercat să anticipăm unele provocări, deja ne confruntăm cu dificultăți, în special legate de dezinformare prin răspândirea informațiilor false și manipulatorii”, a menționat președinta CEC.  

La rândul său, Pierre Garrone, șeful Direcției alegeri și partide politice a secretariatului Comisiei de la Veneția, a consemnat buna colaborare între Comisia de la Veneția și autoritatea electorală a Republicii Moldova, precum și alte instituții ale statului. Totodată, el a punctat unele aspecte problematice care necesită atenție sporită din partea autorităților de la Chișinău pentru organizarea scrutinelor în conformitate cu bunele practici, astfel încât să fie asigurat dreptul fiecărui cetățean cu drept de vot la libera alegere.

Prezenta la discuții, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan în prezentarea sa, la contextul care a precedat unele decizii ale autorităților în vederea stabilirii scrutinelor din 20 octombrie, modificările efectuate la legislația electorală în scopul asigurării independenței politice a Comisiei Electorale Centrale, precum și presiunile fără de precedent la care este supusă autoritatea electorală din partea unor actori politici.

Conducerea CEC a reiterat gratitudinea și aprecierile pentru rolul pe care îl are Comisia de la Veneția în procesul de perfecționare a cadrului legal electoral din țara noastră. Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. Scopul Comisiei este de a emite avize atât din proprie inițiativă, precum și la solicitarea instituțiilor autorizate ale statului.