Nr. 4468 - cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în procesul de vot la turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020

  • 04.11.2020
  • 3286
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în procesul de vot

la turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020

 

Prin Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 4375 din 17 octombrie 2020, s-a decis asigurarea gratuită a alegătorilor cu câte o mască de protecție la intrarea în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță. Procedura procurării a fost pusă în sarcina Grupului de lucru pentru achiziționarea echipamentelor de protecție în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale, inclusiv a turului II de scrutin, urmând a se ține cont de numărul celor utilizate la primul tur.

Pornind de la faptul obiectiv că numărul exact de alegători care își vor exercita dreptul la vot este unul imprevizibil, iar realizarea dreptului la ocrotirea sănătății consacrat de art.36 alin.(1) din Constituție nu poate fi bazat pe presupuneri, de asemenea având în vedere că oferirea unei asigurări gratuite minime este obligația statului în condițiile art.31 alin.(2) din Legea supremă, Comisia consideră necesar de a crea condiții pentru ca toți alegătorii arondați la secțiile de votare în vederea exercitării dreptului la vot să fie asigurați cu măști de protecție. 

Astfel, în scopul realizării acestei sarcini, Comisia urmează a stabili criteriul exact după care Grupul de lucru pentru achiziționarea echipamentelor de protecție să se conducă la determinarea cantităților echipamentului ce va fi procurat.

Pornind de la cele expuse supra și în temeiul art.18 alin. (2), art.26 alin.(1) lit.e), art.58 alin.(4) pct.4) din Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, Comisia Electorală Centrală h o t ă r ă ș t e:

 

1. Pentru turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020 cantitatea măștilor de protecție se suplinește integral până la 100% conform ratei de participare pe fiecare circumscripție electorală de nivelul doi la primul tur de scrutin.

2. Pentru secțiile de votare create în străinătate procurarea măștilor de protecție se efectuează în țara gazdă sau în orice alt mod rațional identificat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene conform aplicării corespunzătoare a criteriului stabilit la pct.1 din prezenta hotărâre.

3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președintele

Comisiei Electorale Centrale                                                                                         Dorin CIMIL

 

Secretarul

Comisiei Electorale Centrale                                                                       Maxim LEBEDINSCHI

 

Chișinău, 4 noiembrie 2020

Nr. 4468