logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 1 zile

Nr. 3126 - cu privire la cererea de acreditare a observatorilor naționali din partea Asociației obștești „SUFLETUL ȘI INIMA MOLDOVEI”, în vederea monitorizării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024

  • 18.10.2024
  • 30
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de acreditare a observatorilor naționali din partea

Asociației obștești „SUFLETUL ȘI INIMA MOLDOVEI”, în vederea monitorizării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024

 

Asociația obștească „SUFLETUL ȘI INIMA MOLDOVEI” a înaintat Comisiei Electorale Centrale o cerere privind acreditarea a 660 de persoane în calitate de observatori naționali pentru monitorizarea referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Conform pct. 15 din Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1195/2023, în procesul examinării admisibilității solicitării invitației și a cererilor de acreditare, Comisia Electorală Centrală conlucrează cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Serviciul de Informații şi Securitate și Agenția Servicii Publice.

Conform pct. 2.3 şi 2.6 din Liniile directoare privind statutul recunoscut la nivel internațional al observatorilor în alegeri, adoptat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept în cadrul celei de-a 31-a Reuniuni Plenare (Veneția, 10 decembrie 2009), observatorii electorali au obligația de a nu obstrucționa mersul procesului electoral, precum şi de a se implica în operațiunile electorale. La fel, observatorii trebuie să fie imparțiali din punct de vedere politic şi să dea dovadă de o atitudine respectuoasă față de autoritățile electorale și alte instituții implicate în procesul electoral, precum și față de toți participanții acestui proces.

În urma verificării prealabile a documentelor prezentate de depunător și a celor recepționate de la autoritățile menționate mai sus, s-a constatat că asociația obștească efectuează acțiuni politice active, având relații cu organizațiile internaționale care atentează la securitatea națională a statului, în privința cărora sunt aplicate sancțiuni internaționale prin Decizia (PESC) 2022/884 a Consiliului UE din 03.06.2022 prin prisma modificării Deciziei (PESC) 2014/215 din 31.07.20214.

Mai mult, președintele asociației  a candidat în alegeri din partea unei formațiuni politice a cărei activitate este actualmente limitată în baza  unei hotărâri judecătorești executorii. Admiterea unei astfel de entități în procesul electoral ar crea premise de compromitere a integrității acestui proces, ceea ce ar fi în detrimentul interesului public de bună organizare a alegerilor și în contradicție cu scopul legitim urmărit, inclusiv cu prevederile pct. 25 sbp. 1) din regulamentul sus-menționat, potrivit căruia: „în exercitarea atribuțiilor, observatorii sunt obligaţi: 1) să fie imparţiali şi să nu-şi exprime părerile personale sau preferinţele vizavi de anumiţi concurenţi electorali/participanţi la referendum sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor”. 

În legătură cu aceasta, Comisia Electorală Centrală consideră că activitățile desfășurate sunt incompatibile cu statutul de observator, rolul cărora este de a asigura corectitudinea procesului electoral, inclusiv prin activitatea neutră și imparțială, motiv pentru care se respinge cererea de acreditare a observatorilor.

Având în vedere cele expuse și în temeiul art. 32 și 88 alin. (2) lit. a), alin. (3) și (11) din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 6, 13 sbp. 1), 16, 17 sbp. 3) și 19 din Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1195/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se respinge cererea de acreditare în calitate de observatori naționali înaintată de Asociația obștească „SUFLETUL ȘI INIMA MOLDOVEI”, în vederea monitorizării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, conform anexei.

2. Hotărârea se comunică entității care a solicitat acreditarea observatorilor naționali.

3. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                                 Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 18 octombrie 2024

Nr. 3126