Nr. 1476 - cu privire la cererea de aprobare a simbolului electoral al Partidului Politic „NOI” pentru imprimare în buletinele de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023

  • 20.10.2023
  • 1295
  • 0

H O T Ă R Â R E

cu privire la cererea de aprobare a simbolului electoral al Partidului Politic „NOI”

pentru imprimare în buletinele de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023

 

La data de 16 octombrie 2023, Comisia Electorală Centrală a adoptat hotărârea nr. 1462/2023 „Cu privire la aprobarea simbolurilor electorale pentru imprimare în buletinele de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023”.

Totodată, examinând admisibilitatea simbolurilor prezentate de concurenții electorali, Comisia a constatat că simbolurile depuse de Partidul Politic „NOI” și Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ sunt asemănătoare, reprezentând cuvântul „NOI” scris cu majuscule, stilistic executate în manieră apropiată, cu diferența că în cazul Partidului Politic „NOI” acesta este înscris într-un pătrat, iar acronimul Partidului Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ este situat în interiorul unei piramide stilizate.

Ținând cont că ambele simboluri au fost aprobate prin statutele entităților în cauză, fiind înregistrate de autoritatea responsabilă, în cazul înregistrării simbolului electoral pentru imprimarea în buletinul de vot, Comisia a decis asupra acordării dreptului de preempțiune celui propus de Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ pe motiv că modificările privind statutul și simbolul Partidului Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ au fost înregistrate anterior de către Ministerul Justiției prin decizia nr. 85 la data de 2 mai  2013, iar statutul Partidului Politic „NOI” și simbolul acestuia au fost înregistrate ulterior de către Agenția Servicii Publice la data de 7 aprilie 2020.

În același timp, Comisia Electorală Centrală i-a oferit Partidului Politic „NOI” un termen suplimentar de 3 zile pentru prezentarea unui alt simbol electoral, fiind precizat faptul că dreptul partidului de a-și utiliza propria denumire în simbol nu poate fi îngrădit, însă acesta stilistic urmează a fi prezentat într-o formă diferită, care nu ar duce la similitudine cu simbolurile electorale înregistrate.

Astfel, la data de 18 octombrie 2023, Partidul Politic „NOI” a prezentat Comisiei un alt simbol electoral în formă de pătrat, reprezentând cuvintele „Partidul Politic” în partea de sus, cuvântul „NOI” scris cu majuscule pe centru și cuvintele „ReînNOIm Moldova” în partea de jos.

Deci, examinând admisibilitatea cererii prezentate, Comisia reține că noul simbol electoral, la fel, utilizează cuvântul „NOI”, fiind evidente elemente de similitudine cu cel al Partidului Politic „NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, aprobat prin hotărârea Comisiei nr. 1462/2023.

Astfel, simbolul electoral prezentat de Partidul Politic „NOI” în vederea imprimării acestuia în buletinul de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 contravine prevederilor art. 73 alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022, conform căruia „Nu se admite identitatea sau similitudinea elementelor de identificare ale simbolurilor electorale, inclusiv ale celor utilizate de partidele politice declarate neconstituționale”.

În aceeași ordine de idei, Comisia reține că, potrivit pct. 42 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1103/2023, în cadrul unei circumscripții electorale, indiferent de nivelul acesteia, nu se admite identitatea de semne sau similitudinea elementelor de identificare ale simbolurilor electorale (concurenților electorali).

Prin urmare, în situația în care Partidul Politic „NOI” nu s-a conformat considerentelor expuse în hotărârea nr. 1462/2023 și a prezentat în mod repetat cererea de aprobare a simbolului electoral ce conține elementul de similitudine comun cu cel al altui concurent electoral, elementul comun fiind cuvântul „NOI”, Comisia ajunge la concluzia inadmisibilității cererii de aprobare a acestuia.

În temeiul art. 32 și 73 alin. (3) și alin. (4) din Codul electoral nr. 325/2023 și în conformitate cu pct. 40 și 42 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1103/2023, pct. 83 din Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor locale generale din data de 5 noiembrie 2023, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1150/2023 și pct. 14 din Instrucțiunea cu privire la aprobarea modelului, tipărirea, transmiterea și păstrarea buletinelor de vot, aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1212/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se respinge cererea privind aprobarea simbolului electoral pentru imprimare în buletinele de vot al Partidului Politic „NOI”, înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, pentru circumstanțele de fapt și de drept arătate în partea motivantă a prezentei hotărâri.

 2. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresă: str. Teilor nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                              Angelica CARAMAN

                                                                                          

Chişinău, 20 octombrie 2023

Nr. 1476