Nr. 2843 - cu privire la cererea de înregistrare a doamnei Maia Sandu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, a simbolului electoral, confirmarea reprezentantului concurentului electoral și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)

  • 12.09.2024
  • 1046
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de înregistrare a doamnei Maia Sandu în calitate de

candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnată de

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, a simbolului electoral,

confirmarea reprezentantului concurentului electoral și

a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)

 

La 6 septembrie 2024, doamna Maia Sandu, candidată la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea de înregistrare în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, cu următoarele documente anexate:

a) listele de subscripție numerotate și sistematizate;

b) datele biografice ale candidatului;

c) declarația candidatului privind consimțământul de a candida la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova;

d) declarația de avere și interese personale a candidatului pentru ultimul an înainte de alegeri, conform modelului din anexa nr. 4 la Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2024;

e) declarația pe propria răspundere despre lipsa interdicțiilor legale/judecătorești de a candida;

f) declarația privind suspendarea funcțiilor incompatibile cu funcția de Președinte al Republicii Moldova;

g) certificatul de sănătate al candidatului pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, eliberat de instituția medicală la care acesta se află în evidență;

h) copia de pe diploma de studii;

i) copia de pe actul de identitate al candidatului, cu fișa de însoțire (ambele părți – recto și verso);

j) simbolul electoral în variantă electronică și pe suport de hârtie;

k) cererea privind confirmarea reprezentantului la Comisia Electorală Centrală;

l) cererea privind confirmarea persoanei responsabile de finanțe (trezorierul).

 

Comisia constată că declarația despre suspendarea, pe durata campaniei electorale, a funcțiilor deținute pentru persoanele care cad sub incidența art. 16 alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022 nu trebuie depusă, deoarece funcția de Președinte al Republicii Moldova nu cade sub incidența acestor prevederi legale.

La setul de documente prezentat Comisiei este anexat simbolul electoral al candidatei Maia Sandu în vederea imprimării în buletinul de vot, descris în modul următor: „Simbolul electoral este format din cuvintele „MAIA SANDU”, scrise cu litere mari, cu fontul ”Montsserat ExtraBold”.

În conformitate cu art. 69  alin. (1) din Codul electoral nr. 325/2022, în calitate de reprezentant al candidatului în Comisia Electorală Centrală a fost desemnat domnul Eduard Digore, pentru care s-a anexat actul ce atestă deținerea studiilor superioare juridice.

În conformitate cu art. 55 din Codul electoral nr. 325/2022, domnul Daniel Rotaru a fost desemnat în calitate de trezorier, persoană responsabilă de gestionarea finanțelor candidatului. Totodată, Comisia reține că pentru confirmarea trezorierului a fost prezentat contractul nr. PF-79 din 5 septembrie 2024, încheiat pentru o perioadă determinată, 20 septembrie 2024 – 20 octombrie 2024.

Materialele depuse au fost verificate și s-a constatat că acestea corespund cerințelor prevăzute de art. 55, 68 și 69 din Codul electoral nr. 325/2022 și Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2024, Regulamentul cu privire la statutul și activitatea reprezentanților concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1129/2023 și Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023.

Conform actului de transmitere-recepționare a documentelor și listelor de subscripție prezentate de doamna Maia Sandu, Comisia Electorală Centrală a recepționat spre verificare 840 de liste de subscripție cu 25085 de semnături în susținerea doamnei Maia Sandu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, colectate din 31 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

Adițional, Comisia reține că au fost restituite 6 liste necompletate și 104 liste completate, dar care nu vor fi supuse verificării.

Totodată, în perioada de colectare a semnăturilor pentru susținerea doamnei Maia Sandu la funcția de Președinte al Republicii Moldova, prin intermediul Subsistemului Informatic „Lista de subscripție electronică” (denumit abreviat SSI LSE), au fost colectate semnăturile a 82 de susținători, acestea fiind încadrate în 17 liste de subscripție electronice. Procesul de colectare a semnăturilor prin intermediul SSI LSE a fost încetat în ziua de 6 septembrie 2024, după ce au fost recepționate spre verificare listele de subscripție pe suport de hârtie.

În urma verificării autenticității datelor din 675 liste de subscripție ce conțin 19734 de semnături ale susținătorilor, 1154 de semnături ale susținătorilor au fost declarate nevalabile în conformitate cu prevederile art. 67 alin. (5) din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 163 subpct. 2) din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023. Astfel, din totalul de 19734 de semnături procesate, 18580 de semnături se consideră valabile.

Potrivit art. 139 alin. (1) din Codul electoral nr. 325/2022, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova depun listele de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15000 și cel mult 25000 de alegători din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova și corespund altor prevederi ale Codului electoral.

Conform alin. (2) al aceluiași articol, se consideră conforme cu alin. (1) unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături.

Astfel, în urma verificării listelor de subscripție și a semnăturilor susținătorilor de pe acestea prin prisma art. 139 alin. (1) și (2) din Codul electoral nr. 325/2022, se constată că doamna Maia Sandu întrunește cerința legală pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea și înregistrarea candidatului Maia Sandu în calitate de concurent electoral în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 au fost respectate, în temeiul art. 32, 55, 68, 69, 138, 139 din Codul electoral nr.325/2022 și în conformitate cu pct. 157 – 164 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, pct. 35 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2024, pct.15 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea reprezentanților concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1129/2023 și pct. 17 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

1. Se înregistrează doamna Maia Sandu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

2. Se înregistrează simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, descris conform documentelor prezentate în modul următor: „Simbolul electoral este format din cuvintele „MAIA SANDU”, scrise cu litere mari, cu fontul ”Montsserat ExtraBold”.

3. Se confirmă în calitate de reprezentant al candidatului în Comisia Electorală Centrală pentru perioada electorală a alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 domnul Eduard Digore.

4. Se confirmă în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) domnul Daniel Rotaru.

5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                  Angelica CARAMAN

 

Chișinău, 12 septembrie 2024

Nr. 2843