logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Nr. 2911 - cu privire la cererea de înregistrare a domnului Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, a simbolului electoral, confirmarea reprezentantului concurentului electoral și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)

  • 21.09.2024
  • 194
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la cererea de înregistrare a domnului Ion Chicu în calitate de
candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de
Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”,
a simbolului electoral, confirmarea reprezentantului concurentului
electoral și a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul)
 
La 16 septembrie 2024, domnul Ion Chicu, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea de înregistrare în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, cu următoarele documente anexate:
a) listele de subscripție numerotate și sistematizate;
b) datele biografice ale candidatului;
c) declarația candidatului privind consimțământul de a candida la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova;
d) declarația de avere și interese personale a candidatului pentru ultimul an înainte de alegeri, conform prevederilor pct. 24 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023;
e) declarația pe propria răspundere despre lipsa interdicțiilor legale/judecătorești de a candida;
f) declarația privind suspendarea funcțiilor incompatibile cu funcția de Președinte al Republicii Moldova;
g) certificatul de sănătate al candidatului pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, eliberat de instituția medicală la care acesta se află în evidență;
h) copia de pe diploma de studii;
i) copia de pe actul de identitate al candidatului, cu fișa de însoțire (ambele părți – recto și verso);
j) simbolul electoral în variantă electronică și pe suport de hârtie;
k) cererea privind confirmarea reprezentantului la Comisia Electorală Centrală;
l) cererea privind confirmarea persoanei responsabile de finanțe (trezorierul).
Comisia constată că declarația despre suspendarea, pe durata campaniei electorale, a funcțiilor deținute pentru persoanele care cad sub incidența art. 16 alin. (3) din Codul electoral nr. 325/2022 nu trebuie depusă, deoarece funcția de Președinte al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” nu cade sub incidența acestor prevederi legale.
În urma examinării documentelor prezentate, Comisia, prin demersul nr. CEC-8/5963 din 19 septembrie 2024, a solicitat domnului Ion Chicu, pretendent la calitatea de concurent electoral în alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, concretizarea cererii privind confirmarea persoanei responsabile de finanțe (trezorierul), revizuirea contractului de prestare a serviciilor, precum și prezentarea simbolului electoral prin prisma pct. 27 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023.
Prin răspunsul înregistrat la Comisie sub nr. CEC-7/16398 din 19 septembrie 2024, au fost prezentate documentele solicitate.
La setul de documente prezentat Comisiei este anexat simbolul electoral al candidatului Ion Chicu în vederea imprimării în buletinul de vot, descris în modul următor: „Simbolul electoral reprezintă prenumele și numele candidatului, care constă din două cuvinte, acestea fiind imprimate în două rânduri. Cuvântul ION este plasat deasupra cuvântului CHICU. Caracterele inscripției ION CHICU sunt majuscule de culoare neagră, bold”.
În conformitate cu art. 69 alin. (1) din Codul electoral nr. 325/2022, în calitate de reprezentant al candidatului în Comisia Electorală Centrală a fost desemnat domnul Victor Macovei, pentru care s-a anexat copia de pe actul de identitate, copia de pe actul de studii ce atestă deținerea studiilor superioare juridice și declarația pe propria răspundere cu privire la incompatibilități. Potrivit pct. 12 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea reprezentanților concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1129/2023, activitatea reprezentantului începe din momentul confirmării acestuia prin hotărârea organului electoral și încetează în cazurile prevăzute la pct. 35 din același regulament.
Potrivit pct. 15 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, concurentul electoral sau participantul la referendum desemnează și prezintă pentru confirmare un trezorier, care asigură întocmirea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și prezentarea acestora în termen. Trezorierul se desemnează în baza unui contract, care se prezintă pentru confirmare organului electoral respectiv. Art. 55 alin. (2) din Codul electoral nr. 325/2022 admite prezentarea cererii de confirmare a trezorierului odată cu depunerea setului de documente aferent înregistrării în calitate de concurent electoral.
Astfel, în corespundere cu art. 55 din Codul electoral nr. 325/2022, odată cu depunerea cererii de înregistrare a domnului Ion Chicu în calitate de concurent electoral la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, s-a solicitat confirmarea doamnei Tatiana Tunguscova în calitate de persoană responsabilă de finanțele candidatului (trezorier). Comisia reține că în acest sens a fost prezentat contractul de prestare a serviciilor nr. 2 din 13 septembrie 2024. Potrivit pct. 5.1 și 5.3 din contract, acesta intră în vigoare din data înregistrării în calitate de concurent electoral și este valabil până la data încheierii campaniei electorale (inclusiv, după caz, turului II).
Materialele depuse au fost verificate și s-a constatat că acestea corespund cerințelor prevăzute de art. 55, 68 și 69 din Codul electoral nr. 325/2022 și Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, Regulamentul cu privire la statutul și activitatea reprezentanților concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1129/2023 și Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023.
Conform actului de transmitere-recepționare a documentelor și listelor de subscripție prezentate de domnul Ion Chicu, Comisia Electorală Centrală a recepționat spre verificare 809 liste de subscripție cu 22819 de semnături în susținerea domnului Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, colectate din 25 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.
Adițional, Comisia reține că au fost restituite 45 de liste necompletate și 246 liste completate, dar care nu vor fi supuse verificării.
Totodată, în perioada de colectare a semnăturilor pentru susținerea domnului Ion Chicu la funcția de Președinte al Republicii Moldova, prin intermediul Subsistemului Informatic „Lista de subscripție electronică” (denumit abreviat SSI LSE), au fost colectate semnăturile a 9 susținători, acestea fiind încadrate în 3 liste de subscripție electronice. Procesul de colectare a semnăturilor prin intermediul SSI LSE a fost încetat în ziua de 16 septembrie 2024, după ce au fost recepționate spre verificare listele de subscripție pe suport de hârtie.
În urma verificării autenticității datelor din 647 liste de subscripție ce conțin 18210 de semnături ale susținătorilor, 1694 de semnături ale susținătorilor au fost declarate nevalabile în conformitate cu prevederile art. 67 alin. (5) din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 163 subpct. 2) din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023. Astfel, din totalul de 18210 de semnături procesate, 16516 semnături se consideră valabile.
Potrivit art. 139 alin. (1) din Codul electoral nr. 325/2022, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova depun listele de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15000 și cel mult 25000 de alegători din minimum jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova și corespund altor prevederi ale Codului electoral.
Conform alin. (2) al aceluiași articol, se consideră conforme cu alin. (1) unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea ale Republicii Moldova în care au fost colectate cel puțin 600 de semnături.
Astfel, în urma verificării listelor de subscripție și a semnăturilor susținătorilor de pe acestea prin prisma art. 139 alin. (1) și (2) din Codul electoral nr. 325/2022, se constată că domnul Ion Chicu întrunește cerința legală pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.
Având în vedere că prevederile legale ce vizează desemnarea și înregistrarea candidatului Ion Chicu în calitate de concurent electoral în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 au fost respectate, în temeiul art. 32, 55, 68, 69, 138, 139 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 157 – 164 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023, pct. 27, 35 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, pct. 15 din Regulamentul cu privire la statutul și activitatea reprezentanților concurenților electorali, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1129/2023 și pct. 15 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
1. Se înregistrează domnul Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
2. Se înregistrează simbolul electoral pentru imprimare în buletinul de vot la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, descris conform documentelor prezentate în modul următor: „Simbolul electoral reprezintă prenumele și numele candidatului, care constă din două cuvinte, acestea fiind imprimate în două rânduri. Cuvântul ION este plasat deasupra cuvântului CHICU. Caracterele inscripției ION CHICU sunt majuscule de culoare neagră, bold”, cu utilizarea fontului Times New Roman.
3. Se confirmă domnul Victor Macovei în calitate de reprezentant al candidatului în Comisia Electorală Centrală pentru perioada electorală a alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.
4. Se confirmă doamna Tatiana Tunguscova în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) pentru perioada campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Secretara
Comisiei Electorale Centrale                                                                     Dana MUNTEANU
 
Chișinău, 21 septembrie 2024
Nr. 2911