logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Nr. 2724 - cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Alexandr Stoianoglo

  • 23.08.2024
  • 551
  • 0
HOTĂRÂRE
cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru
susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova,
domnul Alexandr Stoianoglo
 
I. La data de 21 august 2024, domnul Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (în continuare – PSRM) la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate: 
1) procesul-verbal nr. 03 din 21 august 2024 al ședinței Consiliului Republican al PSRM privind desemnarea domnului Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului desemnat și alegerea conducătorului grupului de inițiativă;
2) lista, în original, a membrilor participanți la ședința Consiliului Republican al PSRM din 21 august 2024;
3) lista membrilor grupului de inițiativă, inclusiv versiunea electronică a listei; 
4) declarația candidatului privind consimțământul de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conținând şi declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
5) copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat; 
6) cererea în formă scrisă a conducătorului grupului de inițiativă privind confirmarea doamnei Olga Rață în calitate de persoană responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul), cu anexarea copiei de pe buletinul de identitate și de pe diploma de licență;
7) copia de pe extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice  și copia autentificată a statutului PSRM.
 
II. Examinând documentele prezentate, Comisia constată următoarele.
Ședința Consiliului Republican al PSRM a avut loc la data de 21 august 2024, în „Casa Sindicatelor” situată în municipiul Chișinău, str. 31 august 1989, nr. 129. La ședință au participat 155 de membri din 204 aleși ai Consiliului, fiind astfel respectat caracterul deliberativ al ședinței pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale, potrivit pct. 4.21 din statut.
Conform pct. 4.22 lit. h) din statutul partidului, înregistrat de Instituția Publică „Agenția Servicii Publice” sub nr. 1011620002607 din 5 ianuarie 2024, competența de a desemna candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova aparține Consiliului Republican al PSRM.
Totodată, potrivit procesului-verbal nr. 03 din 21 august 2024 al ședinței Consiliului Republican al  PSRM, grupul de inițiativă a fost constituit în număr de 100 de membri, iar în calitate de conducător al acestuia a fost ales domnul Victor Țvircun.
De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului Republican al PSRM din 21 august 2024, conducătorului grupului de inițiativă i-a fost delegată competența de a înainta cereri de modificare și/sau completare a listei membrilor grupului de inițiativă.
Suplimentar, potrivit procesului-verbal nr. 03 din 21 august 2024 al ședinței Consiliului Republican al PSRM, doamna Olga Rață a fost desemnată în calitate de persoană responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul) iar prin cererea din 21 august 2024, domnul Victor Țvircun, desemnat conducător al grupului de inițiativă, a solicitat confirmarea doamnei Olga Rață în calitate de trezorier, cu anexarea copiei de pe buletinul de identitate și de pe diploma de licență, în corespundere cu art. 55 alin. (3) din Codul electoral.
 
III. Totodată, art. 55 alin. (4) din Codul electoral și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, stabilește că, în scopul confirmării trezorierului, acesta trebuie să fie desemnat prin contract. În acest sens, prin adresa nr. CEC-8/5677 din 22 august 2024, s-a solicitat prezentarea contractului, demersul Comisiei Electorale Centrale fiind executat la data de 22 august 2024 (nr. de intrare CEC-7/15480).
Examinând documentele prezentate, Comisia Electorală Centrală constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă au fost realizate cu respectarea Codului electoral nr. 325/2022, Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/ 2023 și Regulamentului privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/ 2023.  
La examinarea listei membrilor grupului de inițiativă pentru susținerea domnului Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat desemnat de PSRM la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, s-a stabilit că cele 100 de persoane propuse ca  membri ai grupului de inițiativă întrunesc cerințele legale pentru a fi înregistrate în această calitate și se încadrează în limita plafonului pentru componența numerică a grupurilor de inițiativă prevăzută de art. 140 alin. (1) și (5) din Codul electoral.
Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă în vederea susținerii candidatului la funcția respectivă au fost respectate, în temeiul art. 32, 55, 63, 65, 136, 137 și 140 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 14-16 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/ 2023 și pct. 30-31 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/ 2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
 
  1.  Se înregistrează grupul de inițiativă, în număr de 100 de persoane (conform anexei), pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.
  2. Se confirmă în calitate de conducător al grupului de inițiativă domnul Victor Țvircun.
  3. Se confirmă în calitate de persoană responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorier) doamna Olga Rață.
  4. Grupul de inițiativă va colecta semnăturile susținătorilor până la data de 20 septembrie 2024 inclusiv, în conformitate cu art. 65 și 139 din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 35-40, din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023.
  5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).
 
Președinta
Comisiei Electorale Centrale                                                                                   Angelica CARAMAN
 
Chişinău, 23 august 2024
Nr. 2724