Nr. 2721 - cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Ion Chicu

  • 23.08.2024
  • 917
  • 0

 

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru

susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova,

domnul Ion Chicu

 

I. La data de 21 august 2024, domnul Ion Chicu, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:  

  1. procesul-verbal nr. 22/06/23 din 22 iunie 2024 al ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”;
  2. procesul-verbal nr. 16/24 din 21 august 2024 al ședinței Biroului Executiv Central al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”;
  3. procesul-verbal nr. 21/08/24 din 21 august 2024 al ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”;
  4. lista, în original, a participanților la ședința Biroului Executiv Central al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” din 21 august 2024;
  5. lista membrilor grupului de inițiativă, inclusiv versiunea electronică a listei;
  6. declarația candidatului privind consimțământul de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conținând şi declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
  7. copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat;
  8. cererea în formă scrisă a conducătorului grupului de inițiativă privind desemnarea persoanei responsabile de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul);
  9. statutul și extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice ale Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” în original și fotocopie.

 II. Examinând documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

Potrivit art. 42 pct. (7) lit. m) din Statutul Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, înregistrat la Agenția Servicii Publice sub nr. 1021620002826 din 16 aprilie 2021, competența de a alege candidatul partidului pentru alegerile la funcția de Președinte al Republicii Moldova aparține Consiliului Politic Național.

La data de 22 iunie 2024 Consiliul Politic Național al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, conform procesului-verbal nr. 22/06/23, a decis delegarea către Biroul Executiv Central al partidului atribuția de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și de constituire a grupului de inițiativă, începând cu data de 21 august 2024.

Ședința  Biroului Executiv Central al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” a avut loc la data de 21 august 2024. La ședință au participat 11 din cei 18 membri ai biroului, fiind astfel respectat caracterul deliberativ al ședinței pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale.

Potrivit procesului-verbal nr. 16/24 din 21 august 2024 al ședinței Biroului Executiv Central al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, grupul de inițiativă a fost constituit din 40 de membri, iar în calitate de conducător al grupului de inițiativă a fost aleasă doamna Liliana Iaconi.

III. Cu referire la cererea conducătorului grupului de inițiativă pentru susținerea domnului Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, prin care se solicită confirmarea doamnei Tatiana Tunguscova în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) pe perioada de activitate a grupului de inițiativă, relevăm următoarele.

Potrivit art. 26 alin. (1) lit. a) și c) din Codul electoral nr. 325/2022, în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, Comisia Electorală Centrală elaborează și adoptă actele administrative necesare pentru aplicarea și respectarea legislației cu privire la finanțarea campaniilor electorale, colectează și sistematizează rapoartele privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă.

În corespundere cu art. 55 alin. (1) lit. a), (2) - (5) din același cod, concurentul electoral, participantul la referendum sau grupul de inițiativă desemnează și prezintă pentru confirmare Comisiei Electorale Centrale persoana responsabilă de finanțele sale (trezorierul), cu condiția prezentării de către partidul politic sau grupul de inițiativă a actelor ce atestă că persoana desemnată în această calitate are studii în domeniile economice sau contabile specializate și nu deține funcții de demnitate publică. Calitatea de trezorier este incompatibilă cu oricare altă calitate de subiect implicat în procesul electoral.

Conform art. 56 alin. (1) din Codul electoral și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, grupul de inițiativă, în termen de  3 zile după înregistrare, deschide la bancă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, transferând în el mijloacele financiare proprii ale partidului politic și/sau mijloacele bănești primite în condițiile legii de la persoane fizice cetățeni ai Republicii Moldova ori de la persoane juridice din țară și propune pentru confirmare la Comisia Electorală Centrală o persoană responsabilă de finanțe (trezorier), care asigură întocmirea rapoartelor privind finanțarea activității grupului de inițiativă și prezentarea acestora în termen. Responsabilitatea privind respectarea condițiilor și a modului de susținere financiară a activității grupului de inițiativă, evidența contribuțiilor și cheltuielilor efectuate, inclusiv întocmirea și prezentarea rapoartelor privind finanțarea activității grupului de inițiativă în corespundere cu prevederile art. 58 din Codul electoral le revine conducătorului grupului de inițiativă și trezorierului. Ambii poartă răspundere pentru corectitudinea, autenticitatea și actualitatea datelor și a informațiilor prezentate, precum și pentru neprezentarea acestora.  

IV. Prin demersul nr. CEC-8/5678 din 22 august 2024, Comisia a solicitat Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” următoarele:

1) Elucidarea unor aspecte referitoare la competența Consiliului Politic Național privind delegarea către Biroul Executiv Central a atribuției de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și de constituire a grupului de inițiativă;

2) Clarificarea în ceea ce privește lista participanților la ședința Biroului Executiv Central al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” din 21 august 2024 sub aspectul numeric și al statutului participanților. Or, potrivit procesului-verbal nr. 16/24 din 21 august 2024, la ședința respectivă au participat 41 membri, iar conform listei de participanți au fost înregistrați 53, dintre care doar pentru 12 membri a fost indicat statutul de membru.

3) Concretizarea unor aspecte referitoare la lista membrilor grupului de inițiativă, deoarece lista prezentată nu conținea înscrisuri care să facă posibilă identificarea acesteia drept parte integrantă a unuia dintre procesele-verbale prezentate. Astfel, se constată, din cele prezentate, că respectivul grup de inițiativă a fost constituit atât de Biroul Executiv Central, cât și de Consiliul Politic Național al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”.

V. Prin răspunsul înregistrat la Comisie sub nr. CEC-7/15491 din 23 august 2024, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” a comunicat Comisiei următoarele:

1) Delegarea atribuției de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și de constituire a grupului de inițiativă de la Consiliul Politic Național către Biroul Executiv Central s-a decis în cadrul ședinței Consiliului Politic Național din 22 iunie 2024, fiind reconfirmată și la ședința aceluiași organ din 21 august 2024.

Delegarea competențelor s-a efectuat în baza art. 42 și 43 din statutul Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, conform cărora Biroul Executiv Central este organul executiv al partidului politic care asigură realizarea hotărârilor Consiliului Politic Național, iar ultimul poate delega Biroului Executiv Central și alte atribuții, după caz.

2) Cu referire la participarea membrilor la ședința Biroului Executiv Central din 21 august curent, la aceasta au participat 11 membri, secretarul executiv al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, precum și 41 de membri ai partidului politic care nu fac parte din acest organ.

3) Lista membrilor grupului de inițiativă este dată în anexa la procesul-verbal nr. 16/24 din 21 august 2024 al ședinței Biroului Executiv Central al Partidului Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”.

 

Comisia Electorală Centrală mai constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens.  

La examinarea listei membrilor grupului de inițiativă pentru susținerea domnului Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, s-a stabilit că cele 40 de persoane propuse ca membri ai grupului de inițiativă întrunesc cerințele legale pentru a fi înregistrate în această calitate și se încadrează în limita plafonului stabilit pentru componența numerică a grupurilor de inițiativă.

Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă în vederea susținerii candidatului la funcția respectivă au fost respectate, în temeiul art. 26 alin. (1) lit. a) și c), 32, 55 alin. (1) lit. a), (2) - (5), 56 alin. (1) și 58, 63, 65, 137 și 140 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 14-16 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, pct. 30-31 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023 și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

  1.  Se înregistrează grupul de inițiativă, în număr de 40 de persoane (conform anexei), pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”, domnul Ion Chicu.
  2. Se confirmă în calitate de conducător al grupului de inițiativă doamna Liliana Iaconi.
  3. Se confirmă doamna Tatiana Tunguscova în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) a grupului de inițiativă pentru susținerea domnului Ion Chicu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.  
  4. Grupul de inițiativă va colecta semnăturile susținătorilor până la data de 20 septembrie 2024 inclusiv, în conformitate cu art. 65 și 139 din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 35-40 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023.

5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                       Angelica CARAMAN

 

Chişinău, 23 august 2024

Nr. 2721

 

Anexă la

hotărârea Comisiei Electorale Centrale

nr. 2721 din 23 august 2024

 

 

LISTA

membrilor grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor

în vederea susținerii domnului Ion Chicu

în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova

Nr. d/o

Nume

Prenume

  1.  

Iaconi

Liliana

  1.  

Usatîi

Anatol

  1.  

Holostenco

Alexandru

  1.  

Mărgineanu

Iurie

  1.  

Nagacevschi

Fadei

  1.  

Cosîh

Oleg

  1.  

Grecu

Ala

  1.  

Apostol

Lucia

  1.  

Coșeliuc

Stela

  1.  

Doroș

Aliona

  1.  

Motelica

Maria

  1.  

Djugostran

Anastasia

  1.  

Ciocoi

Valentin

  1.  

Colța

Ludmila

  1.  

Cireș

Victoria

  1.  

Marcu

Marin

  1.  

Calugari

Nina

  1.  

Macovei

Victor

  1.  

Țurcan

Silvia

  1.  

Răileanu

Gheorghe

  1.  

Eșanu

Victoria

  1.  

Belinschi

Vladislav

  1.  

Golovaci

Marina

  1.  

Frunze

Viorel

  1.  

Oneșciuc

Veronica

  1.  

Hariton

Victor

  1.  

Borozan

Valentin

  1.  

Secu

Anatolie

  1.  

Rusu

Diana

  1.  

Molodețchi

Victor

  1.  

Negru

Veaceslav

  1.  

Gheorghiu

Ivan

  1.  

Biriucov

Eduard

  1.  

Tomuz

Vasile

  1.  

Oltu

Iulian

  1.  

Afanasii

Alexandrina

  1.  

Gaștea

Ruslan

  1.  

Paladi

Vladimir

  1.  

Procopenco

Dumitru

  1.  

Gașper

Oleg