logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 9 zile

Nr. 2749 - cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, doamna Natalia Morari

  • 27.08.2024
  • 921
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru

susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova,

doamna Natalia Morari

 

I. La data de 25 august 2024, doamna Natalia Morari, candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova desemnat de către adunarea cetățenilor, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:

  1. procesul-verbal din 25 august 2024 al ședinței adunării cetățenilor privind susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova;
  2. lista, în original, a cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă;
  3. lista membrilor grupului de inițiativă, inclusiv versiunea electronică a listei;
  4. declarația candidatului privind consimțământul de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conținând şi declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
  5. copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat;
  6. cererea în formă scrisă a conducătorului grupului de inițiativă privind confirmarea persoanei responsabile de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul).

Conform documentelor prezentate, adunarea cetățenilor privind susținerea doamnei Natalia Morari în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului desemnat a avut loc la data de 25 august 2024, la care au participat 123 de cetățeni. La examinarea procesului-verbal, s-a constatat că toate cele 123 de persoane prezente la adunarea cetățenilor și-au pus semnătura în lista participanților la adunare.

Potrivit procesului-verbal al adunării din 25 august 2024, grupul de inițiativă a fost format din 100 de membri, iar în calitate de conducător al grupului de inițiativă a fost ales domnul Iurie Chiorescu. În cadrul adunării cetățenilor, conducătorului grupului de inițiativă i-a fost delegată competența de a înainta cereri de modificare și completare a listei membrilor grupului de inițiativă, precum și de a desemna persoana responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul).

II. Conform art. 55 alin. (4) din Codul electoral și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, în scopul confirmării trezorierului, acesta trebuie să fie desemnat prin contract. Întrucât la cererea de confirmare a trezorierului nu era anexat contractul de prestări servicii încheiat cu persoana desemnată în această calitate, Comisia i-a solicitat conducătorului grupului de inițiativă, prin demersul nr. CEC-8/5707 din 26 august 2024, prezentarea acestuia.

Conducătorul grupului de inițiativă a prezentat contractul solicitat cu scrisoarea de răspuns înregistrată la Comisie sub nr. CEC-7/15585 din 26 august 2024. Ca urmare a examinării contractului, Comisia a constatat că acesta nu corespunde prevederilor legislației, în special art. 55 și 58 din Codul electoral nr. 325/2022. Ca urmare, Comisia, prin adresa nr. CEC-8/5707 din 27 august 2024, a solicitat conducătorului grupului de inițiativă prezentarea contractului conform prevederilor legale menționate supra.

            În aceeași zi, conducătorul grupului de inițiativă, prin răspunsul înregistrat la Comisie sub nr. CEC-7/15591 din 27 august 2024, a prezentat Comisiei contractul solicitat.

Potrivit art. 26 alin. (1) lit. a) și c) din Codul electoral nr. 325/2022, în calitate de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, Comisia Electorală Centrală elaborează și adoptă actele administrative necesare pentru aplicarea și respectarea legislației cu privire la finanțarea campaniilor electorale, colectează și sistematizează rapoartele privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă.

În corespundere cu art. 55 alin. (1) lit. a), (2) - (5) din același cod, concurentul electoral, participantul la referendum sau grupul de inițiativă desemnează și prezintă pentru confirmare Comisiei Electorale Centrale persoana responsabilă de finanțele sale (trezorierul), cu condiția prezentării de către grupul de inițiativă a actelor ce atestă că persoana desemnată în această calitate are studii în domeniile economice sau contabile specializate și nu deține funcții de demnitate publică. Calitatea de trezorier este incompatibilă cu oricare altă calitate de subiect implicat în procesul electoral.

Conform art. 56 alin. (1) din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, grupul de inițiativă, în termen de 3 zile după înregistrare, deschide la bancă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, transferând în el mijloacele financiare proprii ale partidului politic și/sau mijloacele bănești primite în condițiile legii de la persoane fizice cetățeni ai Republicii Moldova ori de la persoane juridice din țară și propun pentru confirmare la Comisia Electorală Centrală o persoană responsabilă de finanțe (trezorier), care asigură întocmirea rapoartelor privind finanțarea activității grupului de inițiativă și prezentarea acestora în termen. Responsabilitatea privind respectarea condițiilor și a modului de susținere financiară a activității grupului de inițiativă, evidența contribuțiilor și a cheltuielilor efectuate, inclusiv întocmirea și prezentarea rapoartelor privind finanțarea activității grupului de inițiativă în corespundere cu prevederile art. 58 din Codul electoral nr. 325/2022, le revine conducătorului grupului de inițiativă și trezorierului. Ambii poartă răspundere pentru corectitudinea, autenticitatea și actualitatea datelor și a informațiilor prezentate, precum și pentru neprezentarea acestora.

Examinând documentele prezentate, Comisia Electorală Centrală constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens.

La examinarea listei membrilor grupului de inițiativă pentru susținerea doamnei Natalia Morari în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a constatat că numele persoanei de la poziția 14 este înscris greșit.  Prin urmare, din totalul de 100 de persoane propuse pentru înregistrare în calitate de membri ai grupului de inițiativă, 99 întrunesc cerințele legale pentru a fi înregistrate în această calitate și se încadrează în limita plafonului stabilit pentru componența numerică a grupurilor de inițiativă.

Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă în vederea susținerii candidatului la funcția respectivă au fost respectate, în temeiul art. 26 alin. (1) lit. a) și c), 32, 55 alin. (1) lit. a), (2) - (5), 56 alin. (1) și 58, 63, 65, 137 și 140 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 14-16 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023, pct. 30-31 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023 și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

 

  1. Se înregistrează grupul de inițiativă, în număr de 99 de persoane (conform anexei), pentru colectarea semnăturilor în susținerea doamnei Natalia Morari în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de adunarea cetățenilor.
  2. Se confirmă în calitate de conducător al grupului de inițiativă domnul Iurie Chiorescu.
  3. Se confirmă doamna Elena Andreiciuc în calitate de persoană responsabilă de finanțe (trezorier) a grupului de inițiativă pentru susținerea doamnei Natalia Morari în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.
  4. Grupul de inițiativă va colecta semnăturile susținătorilor până la data de 20 septembrie 2024 inclusiv, în conformitate cu art. 65 și 139 din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 35-40 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023.

5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Secretara

Comisiei Electorale Centrale                                                                       Dana MUNTEANU

 

Chişinău, 27 august 2024

Nr. 2749

Anexă la

hotărârea Comisiei Electorale Centrale

nr. 2749 din 27 august 2024

 

LISTA

membrilor grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor

în vederea susținerii doamnei Natalia Morari

în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova

 

Nr. d/o

Nume

Prenume

  1.  

Chiorescu

Iurie

  1.  

Spoială

Cristian

  1.  

Bologan

Elizaveta

  1.  

Garabajiu

Anatolie

  1.  

Ţenchiu-Cornea

Snejana

  1.  

Frunza

Ilia

  1.  

Mardari

Larisa

  1.  

Bodorin

Victor

  1.  

Morari

Vladislav

  1.  

Sclifos

Radu

  1.  

Timuş

Sergiu

  1.  

Porcaru

Alexandru

  1.  

Ungurean

Olga

  1.  

Micleuşanu

Alexandru

  1.  

Tîmco

Dmitri

  1.  

Stanciu

Dorin

  1.  

Stanciu

Mihail

  1.  

Ursalovschi

Ghenadie

  1.  

Puia

Mihail

  1.  

Postoroncă

Nicoleta

  1.  

Verejanu

Sorin

  1.  

Vintea

Mihaela

  1.  

Bulumez

Oxana

  1.  

Niculcea

Boris

  1.  

Rotaru

Lilian

  1.  

Marchitan

Mihaela

  1.  

Ciuş

Igor

  1.  

Mardari

Vasile

  1.  

Tatarciuc

Andrei

  1.  

Iurcenco

Emilia

  1.  

Alexanchin

Filip

  1.  

Tverdohleb

Luciana

  1.  

Donţu

Vadim

  1.  

Cotov

Ghennadi

  1.  

Guţu

Victor

  1.  

Romanov

Roman

  1.  

Chitoragă

Mihaela

  1.  

Ivanov

Ivan

  1.  

Luca

Eugeniu

  1.  

Moglan

Iulia

  1.  

Stoica

Ruslan

  1.  

Copăcescu

Ecaterina

  1.  

Sîngurean

Ana

  1.  

Copăcescu

Liudmila

  1.  

Bodean

Inga

  1.  

Artemieva

Alina

  1.  

Niculcea

Victor

  1.  

Niculcea

Irina

  1.  

Todica

Andrian

  1.  

Rotaru

Svetlana

  1.  

Moldovan

Tatiana

  1.  

Moldovan

Aurel

  1.  

Ungurean

Olesea

  1.  

Dubniuc

Natalia

  1.  

Guţu

Maria

  1.  

Banaga

Ruslan

  1.  

Todica

Anastasia

  1.  

Chiorescu

Olimpia

  1.  

Panainte

Adrian

  1.  

Guţu

Alexandru

  1.  

Sucevan

Iulia

  1.  

Izareanu

Elena

  1.  

Crigan

Alexandru

  1.  

Izvorean

Natalia

  1.  

Şarban

Pavel

  1.  

Colbasiuc

Iurii

  1.  

Druc

Ilie

  1.  

Grîu

Igor

  1.  

Reaboi

Cristina

  1.  

Pugaci

Marina

  1.  

Ganciar

Aliona

  1.  

Fachirov

Dmitri

  1.  

Uzun

Andrei

  1.  

Cocev

Dmitri

  1.  

Cînev

Alexandr

  1.  

Varenic

Anna

  1.  

Dobrovolschi

Vitali

  1.  

Baturovschi

Valentin

  1.  

Mîndrescu

Aliona

  1.  

Pleşco

Vasili

  1.  

Cotova

Svetlana

  1.  

Babin

Alina

  1.  

Dubina

Leonid

  1.  

Morari

Andrei

  1.  

Ceban

Lilia

  1.  

Barcovschi

Maxim

  1.  

Şarban

Nicoleta

  1.  

Trubnicova

Ecaterina

  1.  

Anişciuc

Teodor

  1.  

Mihăilă

Mihail

  1.  

Bucur

Mihail

  1.  

Colţa

Vasile

  1.  

Saviţchii

Ivan

  1.  

Munteanu

Dimitriana

  1.  

Ceban

Galina

  1.  

Spînu

Ecaterina

  1.  

Cărbune

Radj

  1.  

Focşa

Tatiana

  1.  

Cărbune

Cătălina