logo

Pagina oficială

Comisia Electorală Centrală

a Republicii Moldova

Referendum constituțional și alegeri prezidențiale peste 23 zile

Nr. 2812 - cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Vasile Tarlev

  • 03.09.2024
  • 495
  • 0

HOTĂRÂRE

cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru

susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova,

domnul Vasile Tarlev

 

I. La data de 31 august 2024, domnul Vasile Tarlev, în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, a depus la Comisia Electorală Centrală cererea privind înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa cu următoarele documente anexate:  

a) procesul-verbal nr. 3 din 30 august 2024 al ședinței Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei privind desemnarea domnului Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului desemnat și alegerea conducătorului grupului de inițiativă;

b) lista, în original, a membrilor participanți la ședința Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei din 31 august 2024;

c) lista membrilor grupului de inițiativă, inclusiv versiunea electronică a listei; 

d) declarația candidatului privind consimțământul de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conținând şi declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova, cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;

e) copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat; 

f) cererea în formă scrisă a conducătorului grupului de inițiativă privind confirmarea doamnei Ecaterina Bezman în calitate de persoană responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul), cu anexarea contractului nr. 01/1 din 30 august 2024 privind acordarea serviciilor contabile, a copiei de pe buletinul de identitate și de pe diploma de licență;

g) copia de pe extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice  și copia autentificată a statutului Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei.

II. Examinând documentele prezentate, Comisia constată următoarele.

Ședința Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei a avut loc la data de 30 august 2024. La ședință au participat 21 de membri din 37 aleși ai Consiliului, fiind astfel respectat caracterul deliberativ al ședinței pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale, potrivit pct. 5.15 din statut.

Conform pct. 5.13 din statutul partidului, înregistrat de Agenția Servicii Publice sub nr. 1022620011182 din 22 martie 2024, competența de a desemna candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova aparține Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei.

Potrivit procesului-verbal nr. 3 din 30 august 2024 al ședinței Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, grupul de inițiativă a fost constituit în număr de 87 de membri, iar în calitate de conducător al acestuia a fost ales domnul Alexandr Baicev.

În cadrul ședinței Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei din 30 august 2024, conducătorului grupului de inițiativă i-a fost delegată competența de a înainta cereri de modificare și/sau completare a listei membrilor grupului de inițiativă.

Suplimentar, potrivit procesului-verbal nr. 3 din 30 august 2024 al ședinței Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, domnului Alexandr Baicev i s-a delegat competența de a desemna persoana responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorier).

Astfel, în conformitate cu art. 55 din Codul electoral și pct. 14 subpct. 7) din Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1185/2023, domnul Alexandr Baicev, conducătorul desemnat al grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, a prezentat cererea de confirmare a doamnei Cristina Bezman în calitate de trezorier al grupului de inițiativă.

Verificând lista membrilor grupului de inițiativă, s-a constatat imposibilitatea identificării în Registrul de stat al alegătorilor a unui cetățean, înscris sub nr. 93 pe Lista membrilor grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului Vasile Tarlev.

            De asemenea, în lista membrilor grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului Vasile Tarlev la funcția de Președinte al Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, lipsește data semnării membrilor incluși la pozițiile 98-100.

În continuare, în procesul-verbal nr. 3 din 30 august 2024 al ședinței Consiliului Național al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei este consemnată prezența a 21 de persoane, însă conform listei membrilor participanți la ședința respectivă se atestă prezența a 22 de persoane.

Potrivit pct. 5.13 din Statutul Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, înregistrat la Agenția Servicii Publice sub nr. 1022620011182 din 22 martie 2024, dreptul de a desemna candidatul la funcția de președinte aparține Consiliului Național al partidului, în calitate de organ de conducere suprem al acestuia.

În conformitate cu punctele 5.14 și 5.15 din statut, ședințele Consiliului Național sunt considerate valabile dacă mai mult de jumătate dintre membrii aleși au participat la acestea, iar deciziile Consiliului Național se iau cu majoritatea simplă de voturi, cu excepția cazurilor prevăzute de membrii Consiliului Național.

La fel, conform pct. 5.9 din statut, Consiliul Național este organul de conducere suprem al partidului în perioada dintre congrese. Consiliul Național este format din președintele partidului, vicepreședinții partidului, președinții subdiviziunilor raionale ale partidului, precum și reprezentanții filialelor raionale al căror număr depășește 200 de persoane, numiți proporțional componenței lor numerice,  câte un reprezentant pentru fiecare 100 de membri ai partidului.

Astfel, pentru confirmarea respectării cvorumului ședinței Consiliului Național din 30 august 2024 pentru desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Comisia a solicitat, prin demersul nr. CEC-8/5784 din 1 septembrie 2024, să-i fie prezentată, până la ora 15:00 a zilei de 2 septembrie 2024, informația detaliată privind componența numerică a Consiliului Național în corespundere cu formula arătată la pct. 5.9 din statut.

Adițional, până la termenul-limită indicat mai sus, Comisia a solicitat copia de pe buletinul de identitate al cetățeanului înscris sub nr. 93 pe Lista membrilor grupului de inițiativă, precum și înlăturarea neajunsurilor descrise mai sus.

Prin răspunsul înregistrat la Comisie sub nr. CEC-7/15777 din 2 septembrie 2024, documentele solicitate au fost depuse, iar neajunsurile înlăturate până la expirarea termenului-limită indicat.

Totodată, cu referire la desemnarea domnului Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Comisia menționează că la data de 21 august 2024, fiind susținut de adunarea cetățenilor, acesta a depus o cerere, înregistrată sub nr. CEC-7/15444 din aceeași dată, privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea sa în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, conducător al grupului de inițiativă fiind desemnat domnul Mihail Vîrcolici.

Astfel, Comisia Electorală Centrală a adoptat hotărârea nr. 2722 din 23 august 2024 „Cu privire la cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Vasile Tarlev”, ulterior, aceasta fiind revocată prin hotărârea nr. 2752 din 29 august 2024 „Cu privire la reexaminarea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Vasile Tarlev”, pe motiv că deține calitatea de președinte al Partidului Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, statut incompatibil cu cel de candidat independent în sensul definit la art. 1 din Codul electoral nr. 325/2022. 

La data de 2 septembrie 2024, Comisiei i-a fost comunicată prin poștă Încheierea nr. 3-109/24 din aceeași dată a Curții de Apel Chișinău, potrivit căreia domnul Mihail Vîrcolici contestă hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2752 din 29 august 2024, acestuia fiindu-i adusă la cunoștință necesitatea achitării taxei de timbru pentru admiterea acțiunii spre examinare.

Suplimentar, prin Încheierea Curții de Apel Chișinău nr. 3-109/24 din 2 septembrie 2024, comunicată Comisiei prin poștă la data de 3 septembrie 2024, se atestă că domnul Mihail Vîrcolici a înlăturat neajunsul constatat la depunerea cererii de chemare în judecată, aceasta fiind reținută spre examinare de către instanța de judecată. La data de 3 septembrie 2024, prin Încheierea nr. 3-109/24 a Curții de Apel Chișinău, acțiunea în contestare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 2752 din 29 august 2024 „Cu privire la reexaminarea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, domnul Vasile Tarlev” a fost declarată inadmisibilă.

Potrivit art. 101 alin. (7) din Codul electoral nr. 325/2022, actele judecătorești emise în condițiile prezentului cod sunt definitive și executorii din momentul pronunțării, cu excepția cazurilor de suspendare a executării acestora.

Astfel, la această etapă, Comisia Electorală Centrală constată că procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă au fost realizate cu respectarea Codului electoral nr. 325/2022, Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023 și Regulamentului privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/ 2023.  

La examinarea listei membrilor grupului de inițiativă pentru susținerea domnului Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024 desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei, s-a stabilit că cele 87 de persoane propuse ca  membri ai grupului de inițiativă întrunesc cerințele legale pentru a fi înregistrate în această calitate și se încadrează în limita plafonului pentru componența numerică a grupurilor de inițiativă prevăzută de art. 140 alin. (1) și (5) din Codul electoral.

Pornind de la faptul că prevederile legale ce țin de desemnarea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă în vederea susținerii candidatului la funcția respectivă au fost respectate, în temeiul art. 32, 55, 63, 65, 136, 137 și 140 din Codul electoral nr. 325/2022 și în conformitate cu pct. 14-16 din Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1205/2023 și pct. 30-31 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea şi verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/ 2023, Comisia Electorală Centrală hotărăște:

  1. Se înregistrează grupul de inițiativă, în număr de 87 de persoane (conform anexei), pentru colectarea semnăturilor în susținerea domnului Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei.
  2. Se confirmă în calitate de conducător al grupului de inițiativă domnul Alexandr Baicev.
  3. Se confirmă în calitate de persoană responsabilă de finanțele grupului de inițiativă (trezorier) doamna Ecaterina Bezman.
  4. Grupul de inițiativă va colecta semnăturile susținătorilor până la data de 20 septembrie 2024 inclusiv, în conformitate cu art. 65 și 139 din Codul electoral nr. 325/2022 și pct. 35-40 din Regulamentul privind constituirea și înregistrarea grupurilor de inițiativă, întocmirea, prezentarea și verificarea listelor de subscripție, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 1166/2023.

5. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în decurs de 3 zile de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău (adresa: str. Teilor, nr. 4, mun. Chișinău).

 

Președinta

Comisiei Electorale Centrale                                                                       Angelica CARAMAN

 

Chişinău, 3 septembrie 2024

Nr. 2812

 

Anexă la

hotărârea Comisiei Electorale Centrale

nr. 2812 din 3 septembrie 2024

 

LISTA

membrilor grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor

în vederea susținerii domnului Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei

 

 

Nr. d/o

Nume

Prenume

  1.  

Baicev

Alexandr

  1.  

Vîrcolici

Mihail

  1.  

Nazarenco

Iuri

  1.  

Bolduratu

Gheorghe

  1.  

Sitnic

Valentina

  1.  

Tarlev

Haralambie

  1.  

Petcoglo

Alexei

  1.  

Tulbea

Ivan

  1.  

Țurcan

Anatolie

  1.  

Melniciuc

Igor

  1.  

Creciun

Anatolie

  1.  

Burlacu

Petru

  1.  

Ghețivu

Gheorghe

  1.  

Crețu

Ion

  1.  

Pulucciu

Alina

  1.  

Canazîr

Vera

  1.  

Mititelu

Gheorghii

  1.  

Chetrari

Svetlana

  1.  

David

Ilie

  1.  

Didenco

Tatiana

  1.  

Gîștemulte

Ion

  1.  

Maslennicov

Veaceslav

  1.  

Melnic

Vladimir

  1.  

Iarovoi

Alexandru

  1.  

Tanas

Ivan

  1.  

Heiu

Olesea

  1.  

Sliusari

Igor

  1.  

Babii

Cristian

  1.  

Heiu

Natalia

  1.  

Cojocaru

Grigore

  1.  

Petrova

Ludmila

  1.  

Rotari

Nicolae

  1.  

Curoșu

Veaceslav

  1.  

Ilcu

Tamara

  1.  

Sîngereanu

Nelea

  1.  

Vodovoi

Vasilii

  1.  

Colibaba

Nina

  1.  

Plamadeala

Veaceslav

  1.  

Soltan

Marin

  1.  

Cavca

Constantin

  1.  

Artamonov

Pavel

  1.  

Stratulat

Anatolie

  1.  

Damian

Mihail

  1.  

Mițco

Lilian

  1.  

Țopa

Andrei

  1.  

Ghinda

Lidia

  1.  

Gaiciuc

Valentin

  1.  

Vasiliev

Angela

  1.  

Morozan

Angela

  1.  

Magala

Aurel

  1.  

Cojocaru

Alexandru

  1.  

Teleatnic

Doina

  1.  

Strateiciuc

Ludmila

  1.  

Michirina

Angela

  1.  

Zabolotnic

Anatolie

  1.  

Manolii

Vasile

  1.  

Găină

Efimia

  1.  

Pavlov

Vladimir

  1.  

Botezatu

Mariana

  1.  

Babcinețchi

Oleg

  1.  

Bacioi

Aliona

  1.  

Railean

Vasile

  1.  

Gaidarji

Vasile

  1.  

Carabețchii

Vitalii

  1.  

Stoianov

Vasili

  1.  

Pascalov

Ivan

  1.  

Canișcev

Petru

  1.  

Pastuh

Lilia

  1.  

Gavrilița

Serghei

  1.  

Racoviță

Viorica

  1.  

Ianioglo

Valeriu

  1.  

Stoianov

Nicolae

  1.  

Zlatov

Piotr

  1.  

Caraivanova

Aliona

  1.  

Gheorghiu

Andrei

  1.  

Eriomin

Iuri

  1.  

Fedotova

Galina

  1.  

Iarovoi

Rodica

  1.  

Duminica

Serghei

  1.  

Toporaș

Oleg

  1.  

Șabarcin

Mihail

  1.  

Timoșenco

Galina

  1.  

Babcinețchii

Oleg

  1.  

Mititelu

Nicolae

  1.  

Gasan

Sergiu

  1.  

Melcocean

Tereza

  1.  

Ciobanu

Angela